E u r o w i z j a n i e - Eurowizjanie - Eurowizja - Forum

Eurowizjanie - Forum mionikw Konkursu Piosenki Eurowizji

#91 2018-07-27 15:06:27

Schamomilka

Merci, Cherie

Piosenka-ESC: Im Wartesaal zum großen Glück
Kraj-ESC: Turcja Australia Izrael
Odznaczenie: WETERAN

Re: KONKURS PIOSENKI EUROWIZJAÑSKIEJ

Eurowizjañskie czy wiesz, ¿e...
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpyv8xGriNcs7dBuUvRDBqozwHWAMP__gYbRFKt5MR3c3kdtbq
Po wielu sukcesach Australii w eurowizjañskich plebiscytach wydawa³o siê, ¿e to odniesienia do Antypodów bêd± najchêtniej poszukiwane przez mened¿erów KPE. Czy rzeczywi¶cie tak by³o? Sprawd¼my!
Po australijskie dobra narodowe najpierw siêgnê³a Austria, której to piosenka "Kangaroo" zapewni³a 2 w historii zwyciêstwo w KPE. W 40 edycji Polska wytañczy³a na niebie 2 miejsce wraz z piosenk± "Aborygen". By³y to jedyne (europejskie) tak oczywiste nawi±zania do kraju Koali. W ¶wiatowej edycji Australia godnie reprezentowa³a a¿ trzy kraje (Bu³garia, Turcja, W³ochy), ale tylko dwóm, które pok³oni³y siê aborygeñskiemu dziedzictwu, uda³o siê awansowaæ do fina³u (Turcja i W³ochy).
O Kraju Kwitn±cej Wi¶ni us³yszeli¶my ju¿ w pierwszej edycji V dekady i znów dziêki Szalonemu Doktorkowi, który skorzysta³ z estetyki otaku, ale niestety sukces  "It Takes Me Higher" by³ ¿aden, a Austria zakoñczy³a rywalizacjê na ostatnim miejscu. W 37 edycji z japoñskiego ko³a ratunkowego poetyckiego Haiku skorzysta³a Rosja i z utworem  "Chustva Hokku" wywalczy³a 6 miejsce w finale (wówczas nie by³o jeszcze pó³fina³ów), pokonuj±c Szwecjê, której równie¿ zamarzy³a siê wyprawa na Daleki Wschód z zespo³em Takida (21 miejsce). Na kolejne japoñskie ostrza musieli¶my poczekaæ do 39 edycji i kolejny raz Austria wiedzia³a, na których strunach siamisenu zagraæ, dziêki czemu niemieckojêzyczny "Samurai" uplasowa³ siê na 7 miejscu w finale. W najbardziej zwariowanej edycji tej dekady wyra¼ne nawi±zanie do Japonii znalaz³o siê tak¿e w teledysku do greckiej piosenki "Katazitite", jednak tej nie uda³o siê awansowaæ do fina³u. Edycjê pó¼niej do walki ponownie stanê³a Rosja i w najbardziej japoñskim stylu, opiewaj±c japoñskie symbole narodowe, wystawi³a zespó³ uzbecko-rosyjskiego japonisty - Origami Wings. S³oñce i origami by³y po³±czeniem na 4 pozycjê w finale. W edycji "Multi-kulti" mo¿na by³o jeszcze bardziej zaszaleæ. Z szansy jednej na milion skorzysta³y Niemcy i Hiszpania. Niemieckie "Big in Japan" triumfowa³o, ale ju¿ hiszpañskiemu "Taiyo" wystarczy³o mocy tylko na 13 miejsce w finale. Oba utwory w ca³o¶ci by³y po¶wiêcone Japonii, a ponadto w nastêpnej, niemieckiej edycji, podziwiali¶my widoki z kraju Godzilli i Pokemonów. A je¶li jeste¶my ju¿ przy anime i chyba ka¿dy z nas (nawet je¶li nie chce) pamiêta przygody "Czarodziejki z Ksiê¿yca", to w 44 edycji Rosja z "Lun±" znów delikatnie musnê³a nas diademem i wyl±dowa³a na 6 miejscu w finale. W ostatniej edycji V dekady KPE, w której europejskie kraje zapraszaj± do wspó³pracy artystów z innych kontynentów, mamy a¿ 3 przedstawicieli Japonii: w barwach Austrii (a jak¿e), Holandii i Czech. Wszystkie ekipy awansowa³y do fina³u, a jak zakoñczy siê ich przygoda z KPE dowiemy siê ju¿ nied³ugo.
Jak widaæ, w V dekadzie KPE zdecydowanie królowa³a Japonia!

A jak to by³o w poprzednich dekadach KPE? I jakie inne kraje przemycali do Europy Eurowizjanie? Zapraszam na kolejne ciekawostki!

https://lh5.googleusercontent.com/--uHQ5xIb0yQ/T3HrqV_Oc0I/AAAAAAAABTg/IX1W-H8xK1M/s360/pajaczek.gif

#92 2018-07-27 17:02:55

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Piosenka-ESC: "Vivre"
Kraj-ESC: Francja

Ciekawostki przecudowne - chcemy jeszcze!!!

The King napisał:

Skandynawia + Finlandia to jaki¶ potwór HEGEMON

Do mam sentyment od kiedy pojawi³a siê w KPE i dawniej by³a niedoceniania, ale fakt faktem - teraz do³±czy³a do czo³ówki!!!

Kysio napisał:

ale najbardziej chce pochwalic Kazuhiko, bo jest zupa, zupa, zupa

Przy³±czam siê do pochwa³ - bia³o-czerwoni () prowadzeni s± rewelacyjnie!!!

Adelbert napisał:

ale cieszy mnie te¿, ¿e niektóre rzeczy siê nie zmieniaj± i Austria pozostaje najdziwniejszym krajem KPE, przynajmniej dla mnie

Tak - na zawsze mo¿na liczyæ (je¶li chce siê zbieraæ zêby z pod³ogi lub oczy z orbit)... Skubany ma zmys³ i rozeznanie, skoro tak dobrze sobie z nami poczyna w tej dekadzie (to Kangury, to Samuraje) - wiêcej siê przy Nim nie zdradzajmy z jakimikolwiek sympatiami...

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

#93 2018-07-27 17:50:31

SiM

Take Me to Your Heaven

Piosenka-ESC: Ein Lied Kann Eine Brücke Sein
Kraj-ESC: .de .il .ee

Do³±czam do chóru zachwyconych ciekawostkami (i ju¿ nie mogê siê doczekaæ kolejnych!)
A teraz wypracowanko s³owo podsumowania
- Co by³o dla Was najwiêkszym zaskoczeniem V dekady KPE?
Z pewno¶ci± du¿ym zaskoczeniem by³o dynamiczne powiêkszenie strefy KPE wymuszaj±ce wiêksz± (potrójn±) liczbê trudnych wyborów, na pewno przewrót w "geopolityce KPE" (gdzie nikt nie mo¿e byæ pewny swego je¶li nie jest cz³onkiem skandynawskiego kartelu). No i to (choæ tu zaskoczenie byæ mo¿e nieco mniejsze), ¿e, mimo wystrzelenia niemal 300 muzycznych pocisków j±drowych (tylko w tej dekadzie, a nie zapominajmy, ¿e niektórzy strzelaj± ogniem ci±g³ym ju¿ pi±t± dekadê!) arsena³y nadal zdaj± siê byæ pe³ne!
- Który kraj (lub kraje) uwa¿acie za najbardziej niedoceniony?
Nie bêdê oryginalny - dla mnie gra tu pierwsze skrzypce - Kachel w tej dekadzie czaruje na wiele sposobów i jestem pewny, ¿e to kiedy¶ musi w koñcu zaprocentowaæ. Wspomnê te¿ o i jako¶ tak dziwnie pomijanych w kolejnych edycjach. No i - raz, ¿e to chyba spore wyzwanie prowadziæ taki kraj, a dwa, ¿e wiem, jak trudno ³±czyæ managerowanie z nadzorowaniem ca³ego tego naszego weso³ego poci±gu (zw³aszcza, gdy cu¶ tak nie chce i¶æ jakby siê chcia³o).
- Jakie piosenki i edycje wspominacie najlepiej?
Jakie to... standardowe. Skandynawia oczywi¶cie (czy szerzej - pó³noc) - za przypomnienie dlaczego swoj± przygodê w KPE zaczyna³em w , za co uwielbia³em (dlaczego w czasie przesz³ym...? fiñskiego rocka, za co polubi³em eurowizyjn± ...
Nie mogê nie wspomnieæ o naszych wojownikach z Ba³kanów i - za przywrócenie wiary w brzmienie ba³kañskiej duszy!
A z edycji - chyba jednak "Multi-kulti" ale ogólnie te edycje, w których trzeba by³o siê wykazaæ te¿ pewn± kreatywno¶ci±

Weteranka napisał:

Kysio napisał:

ale najbardziej chce pochwalic Kazuhiko, bo jest zupa, zupa, zupa

Przy³±czam siê do pochwa³ - bia³o-czerwoni () prowadzeni s± rewelacyjnie!!!

A tak - tu te¿ siê przy³±czam. Zw³aszcza, ¿e (jak Elisa wspomnia³a przy starcie tej dekady), Kazuhiko ma nie lada wyzwanie - prowadzi rynek, który wielu z nas zna bardziej ni¿ dobrze i niezwykle trudno wyborem zaskoczyæ. I, nawet je¶li czasem z Polski mamy artystów, których osobi¶cie bardziej szanujê ni¿ lubiê, to muszê oddaæ, ¿e Bia³o-czerwoni s± w naprawdê dobrych rêkach!

Ostatnio edytowany przez SiM (2018-07-28 06:57:46)

https://4.bp.blogspot.com/-iBk38fCi0s4/XJYUBDe3FII/AAAAAAAAO_s/iBChvhL1Mxsfzzz8b9RoaEVu3dJt6WfnwCLcBGAs/s320/lakemalawi.png

#94 2018-07-28 00:33:42

Schamomilka

Merci, Cherie

SiM napisał:

Zw³aszcza, ¿e (jak Elisa wspomnia³a przy starcie tej dekady), Kazuhiko ma nie lada wyzwanie - prowadzi rynek, który wielu z nas zna bardziej ni¿ dobrze i niezwykle trudno wyborem zaskoczyæ.

na pewno zaskoczy³ wszystkich

¯eby ju¿ nie s³odziæ Pó³nocnym powiem, ¿e dla mnie odkryciem tej dekady s± Czechy! Widaæ, ¿e Fizi wreszcie dobrze czuje siê w wybranym kraju. Eksperymentuje z ró¿nymi gatunkami i rocznikami, co przynosi ca³kiem niez³e wyniki Rosja powoli nakrêca³a siê od poprzedniej dekady, a w tej wprost eksplodowa³a jako¶ci± i takiej Rosji nie da siê nie lubiæ Najmniej doceniane wydaj± mi siê: Belgia, Holandia i Szwajcaria Bu³garia, Cypr to trudne rynki, ale Dawid i Kaja wyciskaj± z nich to, co najlepsze. Czego wiêc brakuje? Chyba dodatkowych zestawów punktów i dodatkowych miejsc w finale Pochwalê te¿ Philona, który zamiast odpoczywaæ z KPE, mia¿d¿y bezlito¶nie i od powrotu do zabawy chyba w prawie ka¿dej edycji Chorwacja by³a brana pod uwagê jako kandydatka do zwyciêstwa Tzw. Wielcy pozostaj± wielcy, ale ich (w sumie to te¿ mój, wiêc nasz ) problem polega nam tym, ¿e w tej dekadzie (wreszcie) wielcy s± wszyscy!

W Konkursie Piosenki Eurowizjañskiej mo¿na skorzystaæ z wyboru strefowego. Pocz±tkowa jazda bez trzymanki ewoluowa³a w 2 mo¿liwo¶ci pomocy ze strefy, a obecnie tylko 1 raz na dekadê wolno siêgn±æ po strefowe ko³o ratunkowe. W I dekadzie KPE a¿ roi³o siê od wyborów strefowych, a prym w podkradaniu piosenek wiod³a Francja (wówczas prowadzona przez Antka). Antkowi poza podró¿± do Hiszpanii, od której rozpocz±³ swoj± przygodê z KPE, uda³o siê wystawiæ nawet Kanadyjkê i Libañczyka. Stare dobre czasy! Poza tym ze stref chêtnie korzystali i inni: Belgia po¿yczy³a sobie francuskiego wokalistê, Hiszpania wyskuba³a zwyciêstwo dziêki brytyjskiej kapeli, Rosja posi³kowa³a siê bu³garskim herosem muzyki oraz odwiedzi³a Uzbekistan (dwukrotnie w historii KPE), choæ jak to mówi±: wszystko zosta³o przecie¿ w rodzinie. Ukraina dusi³a siê w swoim rynku i o pomoc poprosi³a diwy z Czech i Rosji. W II dekadzie równie¿ nie brakowa³o wyborów strefowych. Rosja znów zajrza³a do Bu³garii oraz a¿ trzykrotnie dotar³a na Ukrainê (za ka¿dym razem ze ¶wietnym wynikiem)! Szwecja, zagarniêta po uczciwej bitwie o kraje przez Antka, dwukrotnie wspar³a siê Wielk± Brytani±. Od III dekady wybory strefowe by³y coraz rzadsze. W 29 edycji Rumunia ratowa³a siê w³oskim kompozytorem, a Wêgry bo¶niackim. W IV, najkrótszej dekadzie KPE, tylko 2 kraje zd±¿y³y dosiêgn±æ do ko³a ratunkowego: Chorwacja do rzuconego przez Serbiê, a Norwegia przez Wielk± Brytaniê. Za to w obecnej, V dekadzie, mieli¶my kilka takich przypadków: Hiszpania zamieni³a siê w Portugaliê, a Portugalia w Hiszpaniê, a to wszystko w zakrêconej edycji "Cisza Krzyczy". Z brytyjskiego rynku skorzysta³a Islandia, Austria zapuka³a po s±siedzku do Niemiec, a ponownie na Ukrainê wybra³a siê Rosja.

Ostatnio edytowany przez Schamomilka (2018-07-28 12:04:36)

https://lh5.googleusercontent.com/--uHQ5xIb0yQ/T3HrqV_Oc0I/AAAAAAAABTg/IX1W-H8xK1M/s360/pajaczek.gif

#95 2018-07-28 11:33:54

The King

Apres toi

Piosenka-ESC: Let Me Try
Odznaczenie: MODERATOR

Schamomilka napisał:

Bu³garia, Cypr to trudne rynki, ale Dawid i Kaja wyciskaj± z nich to, co najlepsze. Czego wiêc brakuje? Chyba dodatkowych zestawów punktów i dodatkowych miejsc w finale

DZIÊKI

Schamomilka napisał:

Tzw. Wielcy pozostaj± wielcy, ale ich (w sumie to te¿ mój, wiêc nasz ) problem polega nam tym, ¿e w tej dekadzie (wreszcie) wielcy s± wszyscy!

Nic dodaæ, nic uj±æ

Co¶ mi ¶wita, ¿e kiedy¶ by³a niepisana zasada, o której mówi³o siê szeptem, ¿e Rosja i Ba³kany niby nie korzystaj± ze strefy Przemy¶la³em to i postanowi³em, ¿e  kiedy przejmê KPE zasada bêdzie jasna i sta³a: ka¿dy kraj ze strefy europejskiej jest autonomiczny i niewa¿ne czy artysta urodzi³ siê na terenie by³ego Zwi±zku Radzieckiego czy Jugos³awii. Je¶li dzisiaj to Bia³oru¶, a Bia³oru¶ jest na mapie KPE to jest to wybór strefowy z Bia³orusi. Poniewa¿ dotyczy to tylko kilku osób za³atwi³em to z nimi na stronie Ale w sumie mog³em o tym napisaæ wszystkim i dobrze, ¿e ta ciekawostka mnie do tego zmusi³a A i dziêki Kamili widaæ, ¿e dobrze, ¿e ju¿ Szymon zacz±³ ograniczenia strefowe, bo takie kwiatki jak Kanada? Liban? 5 najazdów na Ukrainê?

#96 2018-08-11 15:38:59

Artur

Dansevise

Piosenka-ESC: Just nu!
Kraj-ESC: Skandynawia

Schamomilka napisał:

Przygotowa³am kilka ciekawostek zwi±zanych z Konkursem Piosenki Eurowizjañskiej, ale najpierw chcia³abym Was podpytaæ o to i owo:

Na wstepnie chce podziekowac za wspaniale przyjecie w KPE i za genialne ciekawostki!
Moge wypowiadac sie tylko z perspektywy pierwszej (choc piatej ) dekady KPE i nie mam dobrego prownania, wiec napisze, co mnie, jako debiutujacego, zaskoczylo i oczarowalo w tej zabawie. Dodam, ze bede przy tym do bolu nudny i powtorze kolejny raz, ze najwieksze wrazenie robi jakosc zgloszen Poza tym dla mnie najwiekszym zaskoczeniem bylo przekonanie sie do muzyki rosyjskiej Rosja i Polska to moje ulubione kraje tej dekady (oczywiscie zaraz po moich polnocnych braciach, ze Szwecja na przodzie ). O ile polska, stara muzyke kocham, o tyle nigdy nie podejrzewalem sie o tak radykalna zmiane myslenia i czucia o wschodniej muzyce. Ja tez przylaczam sie do chwalacych polskie wybory. Nie bylo zgloszenia, ktore bym szanowal a nie lubil W kazdej edycji Polska zaslugiwala na moja 12, ale strach przed wypracowaniem i mnogosc kandydatow do najwyzszej oceny zrobily swoje Dlatego jako kolejne zaskoczenie moge dopisac fakt, ze ani Rosji, ani Polsce nie udalo sie w tej dekadzie wygrac Nie bede rowniez oryginalny, jesli mowimy o niedoceniony krajach: Islandia, Szwajcaria, Hiszpania (Taiyo kocham! ). Te ostatnia, razem z Austria, uwazam za najdziwniejsze kraje w KPE Docenilbym bardziej Estonie, Wegry, Holandie i Czechy, bo Chorwacji juz nie trzeba Nie mam problemu ze wskazaniem ulubionej piosenki, to oczywiscie Tomas Ledin, Blå Blå Känslor Z edycji najbardziej lubie tematyczne

Ostatnio edytowany przez Artur (2018-08-11 15:39:21)

Disco tango à la carte

#97 2018-08-11 19:49:37

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Chcê bardzo co¶ napisaæ, wiêc wymy¶li³am sobie pytanie Jaki utwór powinien siê znale¼æ w finale lub by³ wed³ug mnie pewniakiem do fina³u, ale przepad³??? Otó¿ odpowiadam - s± trzy takie piosenki i ubij-ustrzel pojêcia nie mam, jak tym trzem mê¿czyznom je wykonuj±cym nie uda³o siê awansowaæ Miro z , Milan z i Pierre z - szok nad szokami...

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

#98 2018-08-15 01:28:10

The King

Apres toi

Dziêkujê wszystkim za udzia³ w V dekadzie KPE! Gratulacje dla zwyciêzców edycji i klasyfikacji generalnej i s³owa otuchy dla przegranych. W nastêpnej dekadzie na pewno bêdzie lepiej!

W tym po¶cie bêd± wszystkie sprawy organizacje dotycz±ce VI dekady, która rozpocznie siê 1 wrze¶nia

DEKADA 6
https://3.bp.blogspot.com/-Q2UiXAraW3I/T2ogmyk6y1I/AAAAAAAAD_o/-nPLjwkSQJg/s640/strefy.PNG
Strefa I
Wielka Brytania, Irlandia, Islandia, Szwecja, Norwegia, Polska, Dania, Malta, Cypr
+ Ameryka Pó³nocna
Strefa II
Francja, Belgia, Luksemburg, Szwajcaria, Gruzja, Monako, Izrael, Macedonia, San Marino
+ Azja
Strefa III
Niemcy, Austria, Czechy, Holandia, Grecja, Finlandia, Estonia, Armenia, Bo¶nia i Hercegowina, Wêgry
+ Afryka
Strefa IV
Hiszpania, Portugalia, Rosja, S³owacja, Mo³dawia, Serbia, Czarnogóra, Andora, Ukraina, Bia³oru¶
+ Australia i Oceania
Strefa V
W³ochy, Rumunia, Turcja, S³owenia, Chorwacja, Litwa, £otwa, Azerbejd¿an, Albania, Bu³garia
+ Ameryka Po³udniowa

Kraje i mened¿erowie:
Iulio
Mad^o^Doc
Montezuma
Philon
Fizi
Artur
LeoL
oDo Dodo
Elfa
Adelbert
Noam
Max
Mort
Beytlechem
Klaus
Jarli
Apollo
Sikorka
Shīsā
Bombo
F_o_X
The King
Karaimko
Hotaru
Rajka
Kachel
Willy
Schamomilka
Tori
SiM
KriPi
Kubuniu

Edycje:

46 Ogólna (k)
47 Edycja tematyczna: liczby (s)
48 Ogólna (s)
49 Przystañ ukojenia: ballady (k)
50 Ogólna (k)
51 Chaos: zamiana krajów*
52 Edycja tematyczna: dla niego (s)
53 Ogólna (k)
54 D¼wiêki Siedmiu Mórz (¶)
55 Ogólna (k)

(k) - edycja krajowa (wybór tylko z kraju)
(s) - edycja strefowa (wybór z dowolnego kraju ze strefy)
(¶) - edycja ¶wiatowa (wybór tylko z przypisanego do strefy kontynentu)

*zamiana krajów odbêdzie poprzez losowanie (tak brzmi oficjalna wersja, bo i tak wszyscy wiedz±, ¿e prowadz±cy zrobi ka¿demu na z³o¶æ)

#99 2018-08-15 10:56:50

Kubuniu

Un premier amour

Piosenka-ESC: Elle était si jolie
Kraj-ESC: au it fr il es lx pt

Dawi¶, dziêkujemy!

Oj, ja te¿ nie bêdê oryginalny: du¿o piosenek, wysoka jako¶æ i problemy z g³osowaniem , ale najbardziej zaskoczy³o mnie tyle piosenek z Japoni± w tle (i Australi± te¿)!
W³ochy, hihi Jak patrzê na klasyfikacjê generaln± to Szwajcaria, ale bardzo mi szkoda te¿ Belgii (najbardziej), Grecji i Cypru Mam nadziejê, ¿e w nastêpnej dekadzie ka¿demu uda siê wej¶æ do fina³u i zdobyæ fina³owe punkty!
Podoba³y mi siê wszystkie edycje, zw³aszcza ¶wiatowa Przekona³em siê do ró¿norodnej muzyki, bo w KPE mieli¶my chyba wszystko , ale pozostajê wierny moim romañskim braciom , a moj± ukochan± piosenk± jest Julien Doré - "Coco Câline" z Francji Polska jest cudowna, a Austria kosmiczna!
- Jaki utwór powinien siê znale¼æ w finale lub by³ wed³ug mnie pewniakiem do fina³u, ale przepad³???
A mogê wymieniæ w³oskie? To tak: Chorwacja 44 (Quasarr & Josipa Lisac - "Ljubav"), Irlandia 43 (Marillion - "Kayleigh"), Izrael 39 i 42 (Victoria Hanna - "The Aleph-bet song (Hosha'ana)", Liora Itzhak - "Malla Malla"), Szwajcaria 45 i 41 (Kongos - "Come With Me Now", Marc Sway - "Non, Non, Non"), Belgia 41 i 40 (Pierre Rapsat - "Illusions", Philippe Lafontaine - "Coeur De Loup"), Serbia 41 (Milan Stankovic - "Od Mene Se Odvikavaj"), Bu³garia 41 i 4 (Miro - "Souvenir", Ostava - "Polia ot slunchogledi"), Ukraina 39 (Vitas - "Sedmoy element"), Polska 39 (Mieczys³aw Wojnicki - "Jab³uszko (pe³ne snu)"), Wielka Brytania 41 (Red Box - "Heart of the Sun"), Niemcy 38 i 44 (Seeed - "Augenbling", Beborn Beton - "She Cried"), Rosja 41 (Burito - "Po volnam"), Islandia 44 (Greifarnir - "Útihátíð"). Próbowa³em byæ obiektywny i daæ maksymalnie po 2 z kraju, choæ z Belgii i Niemiec móg³bym wiecej

Ostatnio edytowany przez Kubuniu (2018-08-15 10:59:56)

https://1.bp.blogspot.com/--o8UKr99EaQ/W9Hlig12MUI/AAAAAAAAAOE/-J8po9Rf_34P_QQYoWiT3kW04_1rNVGDACLcBGAs/s1600/motylki.gif

#100 2018-08-15 12:55:22

Schamomilka

Merci, Cherie

Wysoka frekwencja to co¶, o czym po nocach ¶ni ka¿dy prowadz±cy konkurs. W KPE bywa³o z ni± ró¿nie i nim eurowizjañska karuzela muzyczna rozkrêci³a siê na dobre, bywa³o, ¿e cierpia³a na ¶rednie zainteresowanie wspóln± przeja¿d¿k±. W I edycji zajêto a¿ 14 gondoli, ale etniczny rollercoaster IV edycji wyda³ siê Eurowizjanom zbyt straszny i stawi³o siê na niego tylko 10 mened¿erów (by³a to najmniej liczna edycja w historii KPE). Rekordowa (na tamte czasy) frekwencja eurowizjañskiego weso³ego miasteczka zamknê³a I dekadê 19 piosenkami z ca³ego ¶wiata. W kolejnych dekadach liczba uczestników szybowa³a w górê: w II dekadzie mogli¶my wys³uchaæ propozycji od 21 mened¿erów, w III dekadzie 24 opiekunów stanê³o do rywalizacji, ale ju¿ w IV dekadzie (gwoli ¶cis³o¶ci pó³-dekadzie) star³o siê mniej, bo 22 Eurowizjan. Jednak to w V dekadzie Eurowizjanie wspiêli siê na szczyt muzycznej korony gór - wys³uchali¶my piosenek z 32 krajów eurowizjañskich. Taka liczba zg³oszeñ wymaga³a wprowadzenia pó³fina³ów, o których ledwie przeb±kiwano w poprzednich dekadach. Nie by³o konkretnego systemu ich przeprowadzenia, wiêc uczestnicy KPE, metod± prób i b³êdów, wspólnie wybrali najlepszy: w ka¿dej edycji powy¿ej 25 piosenek rozgrywane jest g³osowanie w 2 pó³fina³ach, z których 6 (przy pó³fina³ach do 15 zg³oszeñ) najwy¿ej ocenionych utworów otrzymuje przepustkê do fina³u (w finale automatycznie znajduj± siê 3 uczestnicy, który w poprzedniej edycji stanêli na podium). W pó³fina³ach, co najwa¿niejsze, g³osuj± wszyscy mened¿erowie danej edycji. Pierwsza rywalizacja pó³fina³owa mia³a miejsce w wêgierskiej 38 edycji, a pierwszymi zwyciêzcami pó³fina³ów by³y: Francja i Irlandia, ale oba te kraje, jak i czekaj±ce w finale: Portugaliê, Polskê i Wêgry, na kangurze przeskoczy³a Austria. Natomiast pierwszymi przegranymi pó³fina³ów by³y: Islandia i Szwajcaria. Wiêcej o wynikach pó³fina³ów w po¶cie Sikorki: http://www.esc.pun.pl/viewtopic.php?pid=8055#p8055

Jak wygl±da³a pó³fina³owa skuteczno¶æ w V dekadzie?

* Awanse do fina³u *

7 Hiszpania
6 Irlandia
6 Szwecja
5 Czechy
5 Dania
5 Rosja
5 Turcja
4 Francja
4 Izrael
4 Norwegia
4 Polska
4 Portugalia
4 Wielka Brytania
4 W³ochy
3 Austria
3 Belgia
3 Estonia
3 Finlandia
3 Holandia
3 Niemcy
2 Chorwacja
2 Litwa
2 Szwajcaria
2 Wêgry
1 Grecja
1 Serbia
1 S³owacja

* Brak awansu do fina³u *

Cypr
Malta
Ukraina

* Pó³fina³owe podium *

Z£OTO

2 Francja
2 Norwegia
2 Portugalia
1 Austria
1 Chorwacja
1 Finlandia
1 Hiszpania
1 Irlandia
1 Polska
1 Niemcy
1 Turcja
1 Wêgry
1 Wielka Brytania

SREBRO

3 Izrael
2 Dania
1 Austria
1 Czechy
1 Grecja
1 Irlandia
1 Islandia
1 Niemcy
1 Polska
1 S³owacja
1 Szwecja
1 Turcja
1 W³ochy

BR¡Z

2 Szwecja
1 Austria
1 Czechy
1 Estonia
1 Hiszpania
1 Holandia
1 Irlandia
1 Izrael
1 Niemcy
1 Polska
1 Portugalia
1 Rosja
1 Serbia
1 Turcja
1 W³ochy

* Ostatnie miejsca *

3 Ukraina
2 Bu³garia
2 Estonia
2 Grecja
2 Szwajcaria
1 Belgia
1 Islandia
1 Izrael
1 Portugalia
1 Serbia

Ostatnio edytowany przez Schamomilka (2018-08-15 12:56:37)

#101 2018-08-15 14:39:27

Sikorka

Merci, Cherie

Piosenka-ESC: חי
Kraj-ESC: UK ISR ESP

Przed rozpoczêciem V dekady zapozna³em siê z wiêkszo¶ci± piosenek, które wystawili¶cie do tej pory i mniej wiêcej by³em gotowy na mocny konkurs, ale szybko zrozumia³em, ¿e You know nothing, Sikorka , dlatego sporym zaskoczeniem wydaje mi siê to, ¿e prze¿yli¶my 10 zabójczych edycji Ale najwiêkszym zaskoczeniem jest dla mnie to, ¿e uda³o mi siê wygraæ a¿ 3 razy i jeszcze zwyciê¿yæ w klasyfikacji generalnej! Wci±¿ nie mogê w to wszystko uwierzyæ Dziêkujê, dziêkujê i jeszcze raz dziêkujê!
Dla mnie najbardziej niedoceniona by³a Szwajcaria a w ostatnich dwóch edycjach by³em pewny, ¿e powalczy o wysokie miejsce w finale Po zapoznaniu siê z histori± KPE wydawa³o mi siê, ¿e takie kraje jak np. Hiszpania, Grecja, Wielka Brytania czy Niemcy s± nie do pokonania, to teraz my¶lê, ¿e w tej dekadzie w kilku przypadkach zosta³y potraktowane zbyt surowo, ale widocznie musz± siê jeszcze bardziej postaraæ, bo ja nie zamierzam osi±¶æ na laurach
Mam chyba specyficzny gust, bo Hiszpaniê i Austriê pokocha³em b³yskawicznie Moj± ulubion± edycj± by³a przedostatnia (44). Stuprocentowych ulubionych piosenek raczej nie uda mi siê wypisaæ (z czasem dojrzewam do kolejnych), ale pierwsze, które przychodz± mi do g³owy to: Kangaroo, The Girl In Byakkoya, Luna, Blå Blå Känslor (Bracie mój ) Shake (mówi³em ju¿, ¿e kocham 44 edycjê?), Big In Japan Taiyo, Xibalba, Whisky Tango, HaVodim BaChalal, Ocean i mnóstwo innych

Ciekawostki Sikorki

Ile trwa³y poszczególne dekady?
Za start dekady przyjmujemy pierwsze g³osowanie, za koniec wyniki ostatniej edycji. Pierwsza notka z rezerwacj± pañstw i zg³oszeniami opublikowana zosta³a 18 kwietnia 2011.

I DEKADA (10 edycji): od 28 kwietnia 2011 (zg³oszenia ruszy³y 18 kwietnia) do 21 stycznia 2012

II DEKADA (10 edycji): od 10 kwietnia 2012 (zg³oszenia ruszy³y 31 marca 2012) do 16 listopada 2012

III DEKADA (10 edycji): od 16 marca 2013 (zg³oszenia ruszy³y 5 marca 2013) do 23 grudnia 2013

IV DEKADA (5 edycji): od 21 stycznia 2014 (zg³oszenia ruszy³y 10 stycznia 2014) do 15 czerwca 2014

V DEKADA (10 edycji): od 7 czerwca 2017 (zg³oszenia ruszy³y 1 czerwca 2017) do 14 sierpnia 2018

Ostatnio edytowany przez Sikorka (2018-08-15 14:55:03)

http://4.bp.blogspot.com/-fQ2_8yt0DMI/U5Rekys53II/AAAAAAAAELE/oDZTNML98bY/s1600/81.gif

#102 2018-10-30 12:17:08

The King

Apres toi

W tej dekadzie KPE wprowadzony zostaje nowy, testowy sposób przyznawania punktów w klasyfikacji generalnej. Ka¿dy aktywny uczestnik KPE dostaje punkty za: udzia³ w edycji (+1), za bycie w finale (+1) i zajêcia miejsca w TOP10 fina³u (odpowiednio do miejsca punkty w skali eurowizyjnej). Klasyfikacja generalna pojawi siê po zakoñczeniu 47 edycji. Powodzenia!

#103 2018-10-30 19:58:31

Weteranka

Fly on the Wings of Love

The King napisał:

za bycie w finale (+1)

Czy to dotyczy tak¿e awansuj±cych z automatu...?

#104 2018-11-01 17:14:41

The King

Apres toi

Weteranka napisał:

The King napisał:

za bycie w finale (+1)

Czy to dotyczy tak¿e awansuj±cych z automatu...?

Tak , ale to na razie system testowy, wiêc w ka¿dej chwili bêdê móg³ usun±æ kolumnê z dodatkowymi punktami, ale my¶lê, ¿e bêdzie dobrze i nowy system siê spodoba

47 edycja wystartowa³a!

#105 2019-01-07 01:33:24

Sikorka

Merci, Cherie

Piosenka-ESC: חי
Kraj-ESC: UK ISR ESP

DEKADA VI

FINA£Y

WYGRANE - LICZBA PUNKTÓW

321 "Zauvijek Tvoj"
287 "The Girl In Byakkoya"
279 "Rane"
270 "Siði Do Reke"
248 "Jag trodde Ãnglarna fanns"
244 "Rychta"
236 "Vardøger"
234 "Kal Bugün"
220 "Big in Japan"
214 "Snijeg"
210 "If You Go"
207 "Everything Is Coming Up Roses"
205 "Boº Gemiler"
196 "Pasadena"
190 "Kangaroo"
173 "På Bredden"
153 "Gyöngyhajú Lány"
137 "En Este Mundo En Que Vivimos"
135 "Alpha"
131 "Major Tom"
126 "Maria No Mas"
122 "When Do I Get to Sing My Way"
121 "Olya Iz Seti"
120 "You've Got A Friend"
117 "Canción del Mariachi"
114 "El"
114 "Wounds of War"
113 "Oreach BaOlam"
112 "Prendre L'Air"
111 "La Solitudine"
110 "The Look Of Love"
108 "Prensesin Uykusuyum"
108 "Viviré"
107 "Lichter der Stadt"
106 'Children of the Revolution"
106 "Vom Wesen Der Liebe"
106 "Rock Me Amadeus"
105 "Det var jag"
104 "Ekini"
104 "Elohay"
103 "La Puerta Del Cielo"
103 "Maria Magdalena"
102 "I don't know"
101 "Arriesgate"
100 "Or Kachol"
97 "Tal Gheyabak"
95 "Kafile"
95 "Alitissa Vrohi"
93 "Horny'98"
80 "Chupchik"
78 "SOS"

OSTATNIE MIEJSCA - LICZBA PUNKTÓW

61 "Bees And Butterflies"
55 "Matrimony"
50 "¥udo¾rút"
47 "Cape of no Hope"
45 "Black Water"
45 "Spiritus"
40 "Trail to a New Land"
39 "Derevya"
37 "Un cuore a metà"
36 "Rise"
36 "Podaruj mi trochê s³oñca"
35 "Hajduk"
29 "Automatic Lover"
28 "Dacã Vrei"
25 "The Land of Make Believe"
24 "Maybe Tomorrow"
23 "G³o¶ny ¶miech"
22 "To Kalo Paidi"
21 "Iss mich"
20 "As of Lately"
20 "Zöld Borostyán"
19 "Sleep"
19 "Èemu Se Nada¹, Srce Moje?"
18 "Die Hafentreppe von Odessa"
18 "Happening"
16 "Trance-formation"
15 "Twoja Lorelei"
13 "Todas tus amigas"
13 "U can't stop"
13 "Elle s'endort"
13 "Magija"
13 "Underwear"
12 "Dancing Lasha Tumbai"
12 "Ni mi ¾al"
12 "Fool To Cry"
12 "Barbika"
12 "S³oiki"
12 "Seven Seas"
11 "Midnight Sun"
11 "See The Light"
11 "In Tune"
10 "It Takes Me Higher"
08 "In zadi¹ijo dalije"
08 "Äckligt"
07 "Alya"
05 "You Make You Feel"
05 "Bez po¿egnania"
04 "Aghelia"
04 "High on Emotion"
03 "Gutan"
02 "Tõmmu Naine"
01 "Love Is Not a Reason to Cry"

NUL POINTS

"Hi Dee Ho!"
"Skinny Love" (dyskwalifikacja)
"Venu¹e" (dyskwalifikacja)

PÓ£FINA£Y

WYGRANE - LICZBA PUNKTÓW

372 "Zauvijek Tvoj"
319 "Siði Do Reke"
313 "The Girl In Byakkoya"
306 "Goin' Back To China"
306 "Rychta"
297 "Kal Bugün"
291 "Hanina"
289 "Big in Japan"
286 "Rabot HaDrachim"
273 "If You Go"
273 "Padayu v nebo"
269 "Pasadena"
266 "Malciki"
265 "Vardøger"
263 "Bondage Belcanto"
263 "De Vilde Kaniner"
263 "Je m'en vais"
263 "Everything Is Coming Up Roses"
262 "Una Parola"
261 "The Sound of Silence"
260 "Nagy utazás"
254 "Snijeg"
250 "Lauren Caught My Eye"
248 "Coco Câline"
237 "Flor Sem Tempo"
233 "Daze"
228 "Caribbean Blue"
215 "Rzeka Mi³o¶ci, Morze Rado¶ci, Ocean Szczê¶cia"
150 "Jag trodde Ãnglarna fanns"
122 "Ácido"

OSTATNIE MIEJSCA - LICZBA PUNKTÓW

56 "Christina"
41 "Boy Will Be Boys"
32 "E iarnã între noi"
30 "Noguris Un Nelaimigs"
24 "Tri poloski"
23 "Pingvin"
23 "Nothing But A Heartache"
21 "Nevrav Mi Aký Som"
18 "Antso"
18 "Vegtelen"
18 "White Flag"
17 "Umbadá"
15 "Smooth Operator"
15 "Agapi Mou"
15 "Shuffle the Cards"
13 "Éna Poulí Pou To Élegan Agápi"
13 "Adam + Eva"
12 "Venus As A Boy"
12 "Tam za obrijem"
12 "The Long Face"
11 "Kill For Love"
11 "A¹ ®iūriu Į Tave Pasauli"
10 "Mozhe li..."
08 "Blossom"
07 "Wiesna"
07 "Da li ¾eli¹?"
06 "Ei"
05 "Jungle Bill"
03 "Panama"

NUL POINTS

"Davam Se Tselia"

Ostatnio edytowany przez Sikorka (2019-09-11 22:07:36)

http://4.bp.blogspot.com/-fQ2_8yt0DMI/U5Rekys53II/AAAAAAAAELE/oDZTNML98bY/s1600/81.gif

#106 2019-03-31 17:33:21

Schamomilka

Merci, Cherie

Edycje ¶wiatowe - Azja

Jeszcze raz wrócimy do Azji rozpoczynaj±c cykl podsumowuj±cy ¶wiatowe edycje Konkursu Piosenki Eurowizjañskiej. Po raz pierwszy Eurowizjanie mogli wybieraæ piosenki z ca³ego ¶wiata ju¿ w I dekadzie KPE - w koñcz±cej j± edycji Dowolnej. Nie by³o wówczas podzia³u kontynentalnego ani nawet strefowego, panowa³a wiêc czysta Amerykanka! Z 19 osób a¿ 14 wybra³o piosenki spoza Europy. Mieli¶my wtedy 5 piosenek z Azji (nie licz±c Izraela): irañsk± "They Won't Understand", indyjskie "Aaj Kal" i "EBB", japoñsk± "Chouwa Oto" oraz tajwañsk± "Wounds of War", która zwyciê¿y³a w tej edycji. W II dekadzie regulamin powoli siê klarowa³ i do europejskich stref przypisano kontynenty i tak 18 edycja by³a Continental. Izrael go¶ci³ tylko 17 Eurowizjan, a 4 piosenki reprezentowa³y Azjê: koreañska "I'm A Loner", japoñska "For example, I will die", chiñska "24 Billy" i tajska "Kid Haud", której z azjatyckiej braci posz³o w tej edycji najlepiej (uplasowa³a siê tu¿ pod podium). III dekada to zaskakuj±cy powrót do zasad z I dekady i prawie ca³kowita dowolno¶æ w wyborze piosenki. Prawie, bo teoretycznie nie wolno by³o wybieraæ z aktywnych krajów europejskich, a w praktyce kolejny raz Eurowizjanie pokazali, ¿e wszelkie zasady rozumiej± po swojemu. Edycja z utworami z ca³ego ¶wiata znów odbywa³a siê w Izraelu, a do rywalizacji stanê³o 16 Eurowizjan (czyli jeszcze mniej ni¿ w poprzednich dekadach). By³ to te¿ pogrom Azji, a przynajmniej Azji Dalekowschodniej, bo jedyn± przedstawicielk± kontynentu by³a uzbecka "Chicco" (w dodatku zajê³a odleg³e 14 miejsce). IV dekada, najkrótsza z rozegranych w historii KPE mia³a zapowiedzian± edycjê po³udniowoamerykañsk±, ale w³a¶nie na tej edycji konkurs zosta³ przerwany. Jak ju¿ wiemy z ciekawostek V dekada wystartowa³a niczym rakieta kosmiczna i wci±¿ nabiera tempa! World Music to edycja, któr± zakoñczyli¶my zmagania w pierwszej po przerwie (czyli V wed³ug kalendarza eurowizjañskiego) dekadzie. 31 piosenek z ca³ego ¶wiata zaprezentowa³o siê w Norwegii. W g³osowaniu pó³fina³owym us³yszeli¶my 3 piosenki japoñskie: "Shiver",  "Supakuru", "The Girl In Byakkoya" oraz irañsk± "Eich Zeh Koreh", wietnamsk± "Men say", hongkoñsk± "Wu" , chiñsk± "Take Care" i koreañsk± "When you are". Do fina³u dosta³ siê Hong Kong i Japonia w komplecie, a co wiêcej to japoñska piosenka triumfowa³a w 45 edycji.
Poza edycjami dowolnymi i ¶wiatowymi niewielu Eurowizjan przed V dekad± decydowa³o siê na odniesienia do Azji. Z bardziej rzucaj±cych siê w oczy mieli¶my: francuski zespó³ Indochine, Mikê z Libanu, który reprezentowa³ Francjê, orientalne klimaty w "Z³otej bramie" Bajmu i urodzon± w Uzbekistanie Annê German z Polski, buddyjskie nawi±zanie s³oweñskiego zespo³u Siddharta, najpewniej pochodz±c± z Wietnamu Amandê Lear, inspirowane j-artem Daft Punk i maNga, szwedzk± "Kalkutê" w wykonaniu Doktora Bombaja, niemiecko-bliskowschodni± Ja¶min, portugalskiego Ali Babê, polski pastisz "King Bruce Lee Karate Mistrz", "Honki Ponki" podkre¶laj±ce kuzynostwo japoñsko-tureckie. A od V dekady jeszcze raz tyle Japonii (kliknij, aby przeczytaæ wiêcej). Na szczególn± uwagê zas³uguje piosenka "Samurai" austriackiego zespo³u EAV, która przypomina tradycyjn± zupê "piêæ smaków": Tajlandia, gejsza Madame Butterfly (Cho-cho-san), Bangkok, Singapur, kwiat lotosu, curry, kie³ki sojowe, jedwab, kimono i ca³y teledysk. Co jeszcze? Chorwacki wokalista Miljenko Matijevic nagra³ w Korei Po³udniowej kilka singli, w tym "My Love Is Gone" (na potrzeby koreañskiego serialu), który w 41 edycji zaj±³ 3 miejsce! Liora Itzhak, izraelska wokalistka z hinduskiej mniejszo¶ci, zachêca³a Eurowizjan do tañca w edycji Multi-kulti. Niemiecka grupa ¶piewa³a o cytrynowym drzewku, które jak wiemy pochodz± z Chin, co nie umknê³o uwadze czeskiego zespo³u Lake Malawi (równie¿ lubi±cemu chiñsk± ro¶linno¶æ). A Wy znacie jeszcze jakie¶ azjatyckie akcenty w KPE (do VI dekady)?

Podsumowanie:

CHINY Will Pan - 24 Billy (miejsce: 15)
CHINY Hei Bao - Take Care (miejsce w pó³finale: 11)
HONG KONG Andy Lau - Wu (miejsce: 11)
INDIE Lounge Piranha - EBB (miejsce: 9)
INDIE Sifar - Aaj Kal (miejsce: 16)
IRAN Fariman - They Won't Understand (miejsce: 3)
IRAN Rita - Eich Zeh Koreh (miejsce pó³fina³owe: 13)
JAPONIA Kokia - Chouwa Oto (miejsce: 7)
JAPONIA Doji Morita - For example, I will die (miejsce: 9)
JAPONIA the GazettE - Shiver (miejsce: 12)
JAPONIA Radwimps - "Supakuru"(miejsce: 5)
JAPONIA Susumu Hirasawa - "The Girl In Byakkoya" (miejsce: 1) w
KOREA PO£UDNIOWA CN Blue - I'm A Loner (miejsce: 8)
KOREA PO£UDNIOWA EVE - When you are (miejsce w pó³finale: 13)
TAJLANDIA Bodyslam - Kid Haud (miejsce: 4)
TAJWAN Jay Chou - Wounds of War (miejsce: 1) w
UZBEKISTAN Shahzoda - Chicco (miejsce: 14)
WIETNAM Bức Tường - Men say (miejsce w pó³finale: 11)

Ostatnio edytowany przez Schamomilka (2019-04-02 13:40:09)

#107 2019-03-31 17:52:04

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Podziêkowania za kolejne ¶wietne ciekawostki!!!

Schamomilka napisał:

Prawie, bo teoretycznie nie wolno by³o wybieraæ z aktywnych krajów europejskich, a w praktyce kolejny raz Eurowizjanie pokazali, ¿e wszelkie zasady rozumiej± po swojemu.

I to jest w³a¶nie kwintesencja naszego ukochanego konkursu!!! Gdyby kto¶ pyta³ - czy KPE ma jaki¶ regulamin...? Wystarczy odpowiedzieæ - ma taki, na jaki pozwol± mu uczestnicy...
Nie narzekam na przerwê w KPE - nale¿a³a nam siê... zw³aszcza, ¿e wiem, co mnie czeka w tej dekadzie... A czeka mnie w³a¶nie Azja!!! Niemniej cu fil jej nie bêdzie, bo póki co (poza mn±) jeszcze tylko troje biedaków/szczê¶liwców wybierze z Japonii z tego¿ bogatego kontynentu...

#108 2019-04-27 10:50:01

Schamomilka

Merci, Cherie

Edycje ¶wiatowe - Afryka

Wydaje siê, ¿e w KPE inaczej jak w historii powszechnej, Afryka nie by³a nadto eksplorowana i doceniania przez mened¿erów ze Starego Kontynentu (i obrze¿y). Czy na pewno? W edycjach dowolnych i ¶wiatowych afrykañskie d¼wiêki us³yszeli¶my 13 razy. Czarny L±d ju¿ w I dekadzie stan±³ na podium (2 miejsce Ghany), a dekadê pó¼niej marokañska diwa wy¶piewa³a Afryce zwyciêstwo. Niestety w niedawno zakoñczonej (V) kontynent nie wprowadzi³ do fina³u ani jednego reprezentanta (nie pomóg³ nawet Avi Toledano). A jak to by³o poza edycjami specjalnymi? Grecja chêtniej ni¿ pozostali czu³a afrykañski, pustynny klimat, do którego nawi±za³a w 2 piosenkach: "Opa Opa" i "Kataziteitai", a i nie wolno zapominaæ, ¿e najwiêksza gwiazda greckiej muzyki rozrywkowej, Demis Roussos, urodzi³ siê w Egipcie! A je¶li o Egipcie mowa, to Amaseffer chcia³ tam powróciæ z Izraela. Koleg± z norweskiej wioski by³ Makumba, a Sofa Surfes do wspó³pracy zaprosi³a nigeryjskiego wokalistê, Maniego Obeya. Zreszt± by³o wielu artystów, którzy mog± siê pochwaliæ afrykañskimi korzeniami (m.in. Seal, Sara Tavares, Adel Tawil czy duet Madcon). W III dekadzie czar Afryki na Eurowizjan próbowa³a rzuciæ Rosa, mieszkank± klimatów mamili Afro Celt Sound System, a Szwecja poprosi³a o pomoc senegalsk± gwiazdê, Youssou N'Doura. W najkrótszej z dekad przede wszystkim Portugalia, tradycyjnie, nie zapomnia³a o dawnych wyprawach. Do boju w poprzedniej (V) dekadzie Eurowizjanie wystawili kilka reprezentacji z afrykañskimi odniesieniami: zwyciêski Leo Aberer zajada³ siê jogurtem z  Ghany, równie¿ Austria przywo³a³a wspomnienia o egipskiej potêdze w utworze "Tut-Ench-Amun", a o swoich afrykañskich zwi±zkach przypomnia³a nam Belgia z zespo³em Zita Swoon Group. Dzika, kokosowa Chorwacja ucieka³a a¿ do Sierra Leone. I sam Toto Cotugno chcia³ w Afryce znale¼æ ukojenie w jednej z najbardziej popularnych piosenek po¶wiêconych temu kontynentowi. Na zakoñczenie trzeba wspomnieæ o czeskim zespole Lake Malawi, który pokaza³ siê w KPE od jak najlepszej strony i mam nadziejê, ¿e jeszcze lepiej poradzi sobie w tym roku na Eurowizji w Tel Awiwie!

Podsumowanie:

EGIPT Wust El-Balad - Soal Wahed (miejsce: 6)
ETIOPIA Kuku Sebsebe - Fiqrih (miejsce: 2)
MADAGASKAR AmbondronA - Antso (miejsce w pó³finale: 14)
MAROKO Laila Ghofran - Tal Gheyabak (miejsce: 1) w
MAROKO Hoba Hoba spirit - Trabando (miejsce: 14)
MAROKO  Avi Toledano - Carneval (miejsce w pó³finale: 12)
GHANA The Apagya Show Band - Kwaku Ananse (miejsce: 13)
NIGERIA Nneka - Heartbeat (miejsce: 4)
NIGERIA Sade - Smooth Operator (miejsce w pó³finale: 14)
RPA Lira - Phakade (miejsce: 8)
RPA Die Heuwels Fantasties - Buitenste Ruim  (miejsce: 15)
RPA Kongos - Come With Me Now (miejsce w pó³finale: 9)
ZIMBABWE Leonard Dembo & The Barura Express - Sarura Wako (miejsce: 16)

Ostatnio edytowany przez Schamomilka (2019-04-27 10:50:22)

#109 2019-04-27 11:43:07

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Schamomilka napisał:

Niestety w niedawno zakoñczonej (V) kontynent nie wprowadzi³ do fina³u ani jednego reprezentanta (nie pomóg³ nawet Avi Toledano).

Mnie ostatnio niewiele pomaga - dobra zmiana... Obieca³am, ¿e co¶ napiszê, wiêc piszê - zw³aszcza z dedykacj± dla Szymona i Dawida, solenizantów i prowadz±cych KPE. ¯e muzyka jest ca³ym moim ¿yciem - wiadomo i ¿e Eurowizja - wiadomo. I wiadomo równie¿, ¿e jestem raczej monotematyczna muzycznie - mi³ujê nad ¿ycie muzykê francusk±, izraelsk±... Jednak¿e ostatnimi czasy Eurowizja przesta³a zaspokajaæ moje estetyczne potrzeby - widzimy, jakie dziadostwo wystawiaj± te kraje... Dziêki KPE mog³am nieco - a czasami bardziej ni¿ nieco - rozszerzyæ swoje horyzonty i daæ siê oczarowaæ pie¶niom z krajów, po które sama nigdy bym pewnie nie siêgnê³a... Na pocz±tku naszej zabawy by³o mniej pañstw, dominowa³y raczej te¿ te, które od zawsze by³y mnie bliskie, ale teraz to siê to zmieni³o. Od poprzedniej dekady, kiedy do³±czy³y nowe B±belki, nowe kraje - nasta³o istne szaleñstwo muzyczne. Pal licho wyniki, awanse - to ¶wietna zabawa, ale nie one s± najwa¿niejsze. Dla mnie czym¶ niepowtarzalnym, czym¶, co naprawdê sprawia, ¿e chce siê jeszcze wstawaæ rano i radowaæ ¿yciem jest mo¿liwo¶æ poznawania, odkrywania tak odleg³ych ode mnie cudowno¶ci!!! Jestem pewna, bo znam siebie, ¿e nawet do g³owy by mnie nie przysz³o szperania w rynkach egzotyki typu czy , a nawet je¶li znam jaki¶ rynek (jak - "Boº Gemiler" lub - "HaVodim BaChalal"), to... nie ma kija we wsi - nie znalaz³abym sobie tylu wy¶mienitych piosenek. Mog³abym napisaæ o multum / piosenkach, i¿ s± najpiêkniejsze, jakie s³ysza³am, lecz dzisiaj - dziêki KPE, dziêki Eurowizjanom i anga¿uj±cym najwiêcej w tê zabawê prowadz±cym dawnym i obecnym - mogê napisaæ takie s³owa o piosenkach z krajów jak ("Krantas"), a nawet niegdy¶ niekoniecznie lubianych jak ("Vardøger") czy nawet, nawet, nawet z tej dekady, która dopiero siê rozkrêca... Nie sposób wymieniæ wszystkich - nie czujcie siê pominiêci - od pi±tej dekady nie ma kraju, który nie zaprezentowa³by czego¶ wspania³ego, co zostanie ze mn± na zawsze!!! Wielkie, przeogromne podziêkowania dla ka¿dego, kto do³o¿y³ cegie³kê-piosenkê do naszego, eurowizjañskiego dzie³a muzycznego!!! Odpoczywajmy czasem d³u¿ej, czasem krócej, ale ci±gnijmy to, kontynuujmy, bo warto - mo¿na odkrywaæ ¶wiat podró¿uj±c, lecz nie ka¿dy ma takie mo¿liwo¶ci, za to ka¿dy ma dzi¶ mo¿liwo¶æ poznawania ¶wiata poprzez kulturê i sztukê, któr± - dziêki nauce i nam samym - mamy na wyci±gniêcie rêki, wiêc... niech nasze rêce siê nie mêcz± i wci±¿ siêgaj± dalej, g³êbiej i niech to "odleg³e" i "obce" ka¿dego dnia staje siê nam bli¿sze, najbli¿sze!!! Wasze (nasze) zdrowie!!!

|| CHATBOX || ESC Emotikony || Przeszukaj forum || EUROWIZJANIE || Facebook || Blog-Czat || ESComedy

Amar pelos dois | Heroes | Rise Like a Phoenix | Only Teardrops | Euphoria | Running Scared | Satellite | Fairytale | Believe | Molitva | Hard Rock Hallelujah | My Number One | Wild Dances | Everyway That I Can | I Wanna | Everybody | Fly on the Wings of Love

Eurowizja | Eurovision | Eurowizjanie | ESC | Oslo | Dsseldorf | Baku | Malm | Kopenhaga | Wiede | Sztokholm | Lizbona

Stopka forum

RSS