E u r o w i z j a n i e - Eurowizjanie - Eurowizja - Forum

Eurowizjanie - Forum mi³o¶ników Konkursu Piosenki Eurowizji

#1 2019-01-29 15:12:27

The King

Apres toi

Piosenka-ESC: Let Me Try
Odznaczenie: MODERATOR

Tel Awiw 2019 - FINA£

https://66.media.tumblr.com/9ce715af2b8ead5ecfe469d8a9283870/tumblr_pl14xayZIV1qd9lqbo1_500.gif

FINA£ - DYSKUSJA

Data: 18.05.2019
Miejsce: Expo Tel Aviv
Prowadz±cy: Erez Tal, Bar Refaeli, Assi Azar (green room), Lucy Ayoub (green room)
BIG 5:
Bilal Hassani - "Roi"
S!sters - "Sister"
Mahmood - "Soldi"
Miki - "La venda"
Michael Rice - "Bigger than Us"
Gospodarz:
  Kobi Marimi - "Home"

Ostatnio edytowany przez The King (2019-05-17 19:51:11)

#2 2019-05-17 19:08:08

Kubuniu

Un premier amour

Piosenka-ESC: Elle était si jolie
Kraj-ESC: au it fr il es lx pt

Re: Tel Awiw 2019 - FINA£

Dzisiaj odby³o siê losowanie numerów startowych w finale 64 Konkursu Piosenki Eurowizji w Tel Awiwie. Izrael, zgodnie z przywilejem gospodarza, ju¿ wcze¶niej wybra³ 14 pozycjê.

26 finalistów zaprezentuje siê w nastêpuj±cej kolejno¶ci (dla ciekawostki z podzia³em na pó³fina³y, BIG 5 oraz gospodarza):

[-] I pó³fina³
[-] II pó³fina³
[-] BIG5 i gospodarz

01 MALTA Michela - Chameleon
02 ALBANIA Jonida Maliqi - Ktheju tokës
03 CZECHY Lake Malawi - Friend of a Friend
04 NIEMCY S!sters - Sister
05 ROSJA Sergey Lazarev - Scream
06 DANIA Leonora - Love Is Forever
07 SAN MARINO Serhat - Say Na Na Na
08 MACEDONIA PÓ£NOCNA Tamara Todevska - Proud
09 SZWECJA John Lundvik - Too Late for Love
10 S£OWENIA Zala Kralj & Ga¹per ©antl - Sebi
11 CYPR Tamta - Replay
12 HOLANDIA Duncan Laurence - Arcade
13 GRECJA Katerine Duska - Better Love
14 IZRAEL Kobi Marimi - Home
15 NORWEGIA KEiiNO - Spirit in the Sky
16 WIELKA BRYTANIA Michael Rice - Bigger than Us
17 ISLANDIA Hatari - Hatrið mun sigra
18 ESTONIA Victor Crone - Storm
19 BIA£ORU¦ ZENA - Like It
20 AZERBEJD¯AN Chingiz - Truth
21 FRANCJA Bilal Hassani - Roi
22 W£OCHY Mahmood - Soldi
23 SERBIA Nevena Bo¾oviæ - Kruna
24 SZWAJCARIA Luca Hänni - She Got Me
25 AUSTRALIA Kate Miller-Heidke - Zero Gravity
26 HISZPANIA Miki - La Venda

Go¶æmi specjalnymi podczas koncertu fina³owego bêd±: Conchita Wurst (Kopenhaga 2014), Måns Zelmerlöw (Wiedeñ 2015), Eleni (Lizbona 2018), Verka Serduchka (Helsinki 2007), Gali Atari (Jerozolima 1979) oraz Idan Raichel i królowa popu - Madonna.

https://1.bp.blogspot.com/--o8UKr99EaQ/W9Hlig12MUI/AAAAAAAAAOE/-J8po9Rf_34P_QQYoWiT3kW04_1rNVGDACLcBGAs/s1600/motylki.gif

#3 2019-05-19 11:23:11

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Piosenka-ESC: "Vivre"
Kraj-ESC: Francja
Odznaczenie: WETERAN

Czyli znowu lecimy z do i bardzo, bardzo dobrze - nawet je¶li poziom muzyczny bêdzie równie marny czy jeszcze gorszy, to przynajmniej polityczne upo¶ledzenie czê¶ci spo³eczeñstwa nie zszarga naszych (ju¿ i tak wisz±cych na w³osku) nerwów... Zatem zacznê od tego, co pozytywne - widowiska. Jestem dumna z , ¿e na tyle, na ile móg³ - wciska³ historiê Eurowizji i pokazywa³ swoje miejsce na mapie Europy (nawet je¶li to mapa muzyczne a nie geograficzna). Jak wiemy - dla Gwiazdy Dawida to niezwykle wa¿ne. Mimo sceny, która nie przyci±ga³a uwagi, a raczej zniekszta³ca³a percepcjê i operatorki, która jeszcze kopa³a i tak le¿±ce na dnie wystêpy - widowiska by³y udane. Pochwaliæ chcê przede wszystkim pocztówki i trzyminutowe filmiki eurowizyjne. Mia³am ³zy w oczach, a kiedy na scenie i przy g³osowaniu pojawi³y siê postaci tak wielkie dla mnie - rycza³am na dziecko. Todah rabah!!! Tematu prowadz±cych mocno nie zarysujê, bo - mimo i¿ by³o ich tak wielu - ledwo odnotowa³am ich obecno¶æ, wszyscy byli jacy¶ tacy bezbarwni (ju¿ od momentu zgonowego pomarañczowego dywanu), nawet u¶miechniêta wiecznie bu¼ka przystojnego Azarka nie porywa³a nadto. Najs³abszym elementem koncertów by³ koncert królowej popu, która zaprezentowa³a siê, jakby by³a jedn± z wielu reprezentantów jakiej¶ czy . Wschodnie, biedne i oczywi¶cie zwieñczone "przes³aniem". Nigdy nie przepada³am za Madonn± (nie cierpiê jej maniery pieszczocha z diastem±), choæ obiektywnie jestem w stanie uznaæ jej wk³ad w muzykê popolinkow±. Z królowej zrobi³ siê szary kopciuch i przecierpieli¶my kilka minut nijakiego, nudnego pokazu quasi-muzycznego. Mam nadziejê, ¿e ostatecznie Madonna wyst±pi³a charytatywnie (wszak przyjecha³a z "przes³aniem"), bo nie by³a warta z³amanego szekla. £ooo - ale mia³o byæ na pocz±tek mi³o, wiêc doceniam, i¿ prawie wszystkie ekipy ¶cisnê³y zadki i pokaza³y, jak im zale¿y. Mimo i¿ wiem, ¿e poprawny wokal i przekonuj±ca interpretacja nie maj± wiêkszego znaczenia dla szanownych wyrzy... ¿yry oraz publiczno¶ci, to zawsze to s³odziej na serduchu, kiedy widzisz artystów (i "artystów") zaanga¿owanych w walkê o swój wystêp. I prezentacja wyników g³osowania by³a emocjonuj±ca oraz pod³a jednocze¶nie... To teraz id¼my do tego, co z³e, gorze i najgorsze... Na pocz±tek piêæ minut idiotów z , których nawet rozumiem - przyjecha³o to to prowokowaæ, bo nic innego nie potrafi, wiêc dzieciaczki (które - o zgrozo!- chyba same maj± ju¿ dzieci) siê zabawi³y... ale ¿e ludzie na nich g³osowali??? Czy dobrze widzia³am, ¿e da³a najwy¿sz± notê??? Ci Polacy, którzy od kilku lat wychodz± na ulicê i krzycz±, ¿e nie chc± uchod¼ców, nie chc± w swoim bia³ym, kapitalistycznym kraju komuchów i islamistów...? Jestem prawie przekonana - co jest najlepszym upokorzeniem dla - ¿e wiêkszo¶æ ludzi nawet nie zdawa³a sobie sprawy, jaka choroba umys³owa stoi za tym wystêpem, a po prostu g³osowano na co¶ innego, co¶ dziwnego i ¶wie¿ego... Je¿eli nie, to zastanawiam siê, czy nied³ugo bêdzie mo¿na wyskoczyæ w brunatnych koszulach, zamawiaæ g³osy prawym ³apskiem i szczekaæ do mikrofonu o najpodlejszych rzeczach, które jako ludzko¶æ powinni¶my byli zakopaæ g³êboko pod ziemi±, która nie raz ju¿ sp³ynê³a krwi± niewinnych ludzi... Natomiast z przykro¶ci± odnotowa³am, ¿e niektóre polskie têczowe strony równie¿ popiera³y (co prawda zazwyczaj to lewactwo, wiêc niby nie powinno mnie dziwiæ), a ja tak bardzo chcia³abym im wszystkim ufundowaæ bilet w tamte regiony, ¿eby sobie pochodzili za rêce, pokrzyczeli swoje antyklerykalne has³a ubrani w skórki, przyozdobieni tatua¿ami i kolczykami. Bilet - w jedn± stronê... M³odzi ludzi, w wiêkszo¶ci m³odzi ludzie, którzy niczego siê nie ucz±, nic nie rozumiej±... To teraz o nastêpnej grupie profesjonalistów i inteligentów, czyli szanownym ¿yry... Md³o siê robi, kiedy kolejny raz pompowana jest (a publiczno¶æ jak zwykle pokaza³a, co o tym s±dzi... ), lecz chyba jeszcze obrzydliwsze by³o tak mocne g³osowanie s±siedzkie. A przecie¿ - do jasnej i ciasnej - po to przywrócono ¿yry, ¿eby wyzbyæ siê politycznego dziadostwa!!! Gwizdy i jêki przy monogamicznych zwi±zkach (typu - ) by³y silniejsze ni¿ rok, dwa lata temu. Jak chyba wszyscy Eurowizjanie (a przynajmniej obecni podczas dyskusji na ¿ywo) nie pojmujê g³osów dla - olewam, o czym lilia ¶piewa³a, ale jej wystêp by³ beznadziejny... Reklama luster (ponoæ lepszej klasy ni¿ te rosyjskie) i darcie mordy przerywane melorecytacj±. Dok³adniej o poszczególnych wystêpach bêdê jeszcze pisa³a w tematach reprezentantów. Byle jaka wygrywa g³osowanie ¿yry, zaraz po niej jest totalnie z ty³ka wziêta i raptem na trzecim - ... Za to bardzo wysoko i - jakby ¿yry wci±¿ cierpia³o na powa¿ne rozdwojenia ja¼ni... Televoting chcia³ zwyciêstwa , wiêc... czyim triumfatorem jest Duncan...? Zdrowego rozs±dku, którego coraz mniej na Eurowizji... A nul points dla to wisienka na koszernym torcie - id¼cie precz z tymi potworami muzycznopodobnymi i wróæcie do tego, czym byli¶cie albo nie wracajcie wcale!!! G³osowania pó³fina³owego nawet nie chce mnie siê komentowaæ, ¿eby sobie ci¶nienia nie podnie¶æ... Przepuszczono , która ostatecznie do³owa³a. Pognêbiono nasze i , które w³a¶nie ¿yry powinno by³o podratowaæ... Dzisiaj jestem pewna, ¿e zwyciêstwo Salwadora by³o perfidn± ustawk±, coby zamkn±æ na chwilê bu¼ki weteranom i zmêczonym jak my, ¿eby daæ nam z³udn± nadziejê, i¿ mo¿e byæ lepiej... Chwilka by³a krótka - wrócili¶my do rzeczywisto¶ci, a sporadyczne przeb³yski normalno¶ci (wygrana w swoim pó³finale u ¿yry) niczego nie zmieni³y. Eurowizja przenosi siê na zachód - do zio³owej krainy ³agodno¶ci i neutralno¶ci (oby ta nie by³a ich najwiêkszym problemem), gdzie... jak te æmy do ¶wiat³a... lecimy tl±c± siê wci±¿ nas nadziej±, ¿e Eurowizja jeszcze kiedy¶ bêdzie Eurowizj±, choæ odrobinkê, choæ przez chwilkê...

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

#4 2019-05-19 16:39:54

Daniel

A-Ba-Ni-Bi

Piosenka-ESC: Tu te reconnaîtras

Ojej, pop³aka³em siê wczoraj jak dziecko - pierwszy raz Eurowizjê wygra³ mój faworyt I choæ by³o to zwyciêstwo liche, ledwo wywalczone, to i tak mam satysfakcjê, ¿e Duncanowi siê uda³o. ju¿ wiele razy udowodni³a, ¿e im zale¿y, a wygrana by³a zapewne kwesti± czasu - dobrze, ¿e przydarzy³a siê w³a¶nie w tym fatalnym roku, gdzie z jednej strony g³osowanie widzów zwyciê¿a kiczowata i fatalna wrêcz propozycja z , a jury winduje na sam± górê dwie nijakie propozycje z i .

Ustawka z to kpina roku. Wiadomo, ¿e EBU z Piaskiem na czele musz± czasami po³askotaæ s³abszych, ¿eby pokazaæ, ¿e wszyscy maj± szansê na jaki¶ sukces. Ale ¿eby od razu pozwalaæ tak s³abej piosence, s³abemu wystêpowi, s³abiutkiej interpretacji prawie wygraæ pó³fina³ i g³osowanie jurorskie w finale...?

W jakikolwiek sens g³osów z i go¶cinnie w tym roku wierz± chyba tylko najwiêksi naiwniacy. Te wyniki sobie kto¶ wymy¶li³. Taki system siê w koñcu kiedy¶ rypnie, jak siê oka¿e, ¿e przy pomocy wymy¶lonych g³osów kto¶ wygra³. skoñczy³by z , gdyby nie wymy¶lona dwunastka. Z kolei jakim¶ cudem za³apa³a siê na 2 miejsce w "televotingu" z , gdzie ca³a Europa solidarnie zignorowa³a tê piosenkê (jedynie 12 punktów z i 2 z ). Jakim cudem w ustalanym rzekomo na podstawie innych g³osowañ rankingu za³apa³a siê na 2 miejsce...?

#5 2019-05-22 19:47:05

SiM

Take Me to Your Heaven

Piosenka-ESC: Ein Lied Kann Eine Brücke Sein
Kraj-ESC: .de .il .ee

Po wywiadzie bia³oruskich jurorów, w których ujawnili swoje g³osy w pó³finale ESC, EBU podjê³a decyzjê o dyskwalifikacji ca³ego sk³adu jury przed ocen± finalistów. Zgodnie z zasadami, ich g³osy zast±pi³a wypadkowa algorytmu g³osów z piêciu podobnie g³osuj±cych krajów). Problem ujawni³ siê, kiedy wysz³o na jaw, ¿e "bia³oruska 12" trafi³a na konto reprezentanta i... by³y to jedyne punkty, jakie otrzyma³ on od jurorów ze wszystkich 41 krajów. Dopiero dzi¶ EBU w specjalnym o¶wiadczeniu przyzna³o, ¿e dosz³o do b³êdu i wypaczenia wyników g³osowania jurorów w finale ESC 2019. Dokonano równie¿ korekty ostatecznych wyników.
Pe³ne wyniki ESC 2019 prezentuj± siê nastêpuj±co:
1. Holandia (498)
2. W³ochy (472)
3. Rosja (370)
4. Szwajcaria (364)
5. Szwecja (334)
6. Norwegia (331)
7. Macedonia P³n. (305)
8. Azerbejd¿an (302)
9. Australia (284)
10. Islandia (232)
11. Czechy (157)
12. Dania (120)
13. Cypr (109)
14. Malta (107)
15. S³owenia (105)
16. Francja (105)
17. Albania (90)
18. Serbia (89)
19. San Marino (77)
20. Estonia (76)
21. Grecja (74)
22. Hiszpania (54)
23. Izrael (35)
24. Bia³oru¶ (31)
25. Niemcy (24)
26. Wielka Brytania (11)

I bardziej szczegó³owo:
http://www.esc.pun.pl/_fora/esc/gallery/3_1558554321.png

https://4.bp.blogspot.com/-iBk38fCi0s4/XJYUBDe3FII/AAAAAAAAO_s/iBChvhL1Mxsfzzz8b9RoaEVu3dJt6WfnwCLcBGAs/s320/lakemalawi.png

#6 2019-05-22 20:38:00

Daniel

A-Ba-Ni-Bi

Piosenka-ESC: Tu te reconnaîtras

Jestem pewien, ¿e gdyby taka pomy³ka zadecydowa³a o czyim¶ zwyciêstwie w konkursie, to nigdy by¶my siê o niej nie dowiedzieli Tu a¿ tak powa¿nych zmian nie ma - niby wygra³a g³osowanie jurorów, ale po fakcie nie ma to a¿ takiej si³y ra¿enia, jak± mia³oby podczas konkursu na ¿ywo, wiêc wszystko jedno. Niech sobie ma, za miesi±c wszyscy zapomn±. Bardziej mnie zastanawia, czemu EBU, maj±c jednak trochê czasu, nie wymusi³a na bia³oruskim nadawcy zmiany sk³adu jurorskiego, a postanowi³a sobie g³osy z po prostu wymy¶liæ Czemu ta organizacja idzie coraz bardziej w tego typu absurdy, skoro prostsze i budz±ce mniej kontrowersji rozwi±zania s± na tacy? I sk±d ta na pierwszym miejscu? Na tej samej zasadzie, co z 10 punktami od w televotingu utworzonym na podstawie rzekomych g³osów innych pañstw (z których na zag³osowa³y tylko 2...)?

#7 2019-05-24 12:08:05

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Piosenka-ESC: "Vivre"

Szto siê wyprawia do jasnej i ciasnej??? Ma³o siê zdenerwowa³am, ¿e wygrywa u ¿yry, a tu za chwilê cios, ¿e to jednak ustawka na ??? Pralnia brudnych punktów, kombinacje alpejskie z uk³adaniem g³osów, obdarowywanie bêd±cych w ³asce i odbieranie podpadaj±cym, kraje, których wcale nie powinno byæ w finale dostaj± magiczne punkty... Nic, zaprawdê nic ju¿ mnie wiêcej nie przekona - ani cudowna , ani sensowna , ¿e to wci±¿ jest Eurowizja - nic, dopóki ten bezwstydny, ma³y cz³owieczek nie zrezygnuje z przerastaj±cej go funkcji (rok mo¿na spróbowaæ zamydliæ oczy, ale kolejny raz, znowu tak perfidnie???) i nie odejdzie z pochylon± g³ow±...

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

|| CHATBOX || ESC Emotikony || Przeszukaj forum || EUROWIZJANIE || Facebook || Blog-Czat || ESComedy

Amar pelos dois | Heroes | Rise Like a Phoenix | Only Teardrops | Euphoria | Running Scared | Satellite | Fairytale | Believe | Molitva | Hard Rock Hallelujah | My Number One | Wild Dances | Everyway That I Can | I Wanna | Everybody | Fly on the Wings of Love

Eurowizja | Eurovision | Eurowizjanie | ESC | Oslo | Düsseldorf | Baku | Malmö | Kopenhaga | Wiedeñ | Sztokholm | Lizbona

Stopka forum

RSS