E u r o w i z j a n i e - Eurowizjanie - Eurowizja - Forum

Eurowizjanie - Forum mi³o¶ników Konkursu Piosenki Eurowizji

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2013-03-22 14:47:22

Kysio

Dansevise

Piosenka-ESC: Diese Welt
Kraj-ESC: Niemcy

Malmö 2013 II PÓ£FINA£

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/85/Eurovision_Song_Contest_2013_logo.png/260px-Eurovision_Song_Contest_2013_logo.png
58. Konkurs Piosenki Eurowizji
II PÓ£FINA£

D Y S K U S J A

Data: 16.05.2013
Miejsce: Malmö Arena, Malmö, Szwecja
Nadawca-organizator: Sveriges Television (SVT)
Prowadz±cy: Petra Mede
G³osuj± z BIG5: Niemcy, Hiszpania i Francja

Wir sind stark, Wir zwei.

#2 2013-04-14 14:41:34

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Piosenka-ESC: "Vivre"
Kraj-ESC: Francja
Odznaczenie: WETERAN

Re: Malmö 2013 II PÓ£FINA£

Kolejno¶æ wystêpów!!!

01| £OTWA PeR - Here we go
02| SAN MARINO Valentina Monetta - Crisalide
03| MACEDONIA Esma & Lozano - Pred da se razdeni
04| AZERBEJD¯AN Farid Mamedov - Hold Me
05| FINLANDIA Krista Siegfrids - Marry Me
06| MALTA Gianluca Bezzina - Tomorrow
07| BU£GARIA Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Samo Shampioni
08| ISLANDIA Eyþór Ingi Gunnlaugsson - Ég á líf
09| GRECJA Koza Mostra feat. Agathonas - Alcohol is free
10| IZRAEL Moran Mazor - Rak bishvilo
11| ARMENIA Gor Sujyan - Lonely Planet
12| WÊGRY ByeAlex - Kedvesem
13| NORWEGIA Margaret Berger - I feed you my love
14| ALBANIA Adrian Lulgjuraj &  Bledar Sejko - Identitet
15| GRUZJA Sopho Gelovani & Nodiko Tatishvili - Waterfall
16| SZWAJCARIA Takasa - You and Me
17| RUMUNIA Cezar - It's My Life

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

#3 2013-04-22 22:03:49

Daniel

A-Ba-Ni-Bi

Piosenka-ESC: Tu te reconnaîtras

Chyba silniejszy pó³fina³, ale nie wiem, czy to dobre s³owo, bo poziom i tak tragiczny. W finale chcê na pewno zobaczyæ San Marino, Azerbejd¿an, Bu³gariê, Islandiê, Grecjê i Izrael. Reszta mi obojêtna, choæ ¶miesznie by³oby, gdyby awansowa³a Rumunia zamiast np. Wêgier.

#4 2013-04-28 12:29:31

Marinabel

Duszek

Piosenka-ESC: " Not Alone"
Kraj-ESC: Armenia 2014

Ja W Finale Chcia³abym Zobaczyæ ( Kolejno¶æ Przypadkowa) : San Marino, Azerbejd¿an, Islandiê Reszta Mi Obojêtna

#5 2013-05-16 14:39:54

F_o_X

Een Beetje

Piosenka-ESC: Diva
Kraj-ESC: Italia

W finale chcê widzieæ Wêgry i San Marino! =D

#6 2013-05-16 15:22:20

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Mnie nawet los Izraela jest obojêtny, ale... niech wejd± najmniej najgorsi z najgorszych.   Dobrze, a teraz koniec marudzenia - sobie tak my¶lê, ¿e Islandia uratowa³aby fina³. Poza tym - Gruzja i Izrael, bo nie wierzê w Madziarów ani £otyszy.
Co¶ czujê, ¿e Bu³garia pozostanie w pó³finale. Ale Rumunia - Rumunia na pewno bêdzie w finale!!!

https://2.bp.blogspot.com/-PDmdQE7H73Y/W9HmxfvoWwI/AAAAAAAAAOM/odzSFlBv3aIk-VXBnSyQxz7budGjlkFzgCLcBGAs/s1600/Elfa.png

#7 2013-05-16 15:34:44

SiM

Take Me to Your Heaven

Piosenka-ESC: Ein Lied Kann Eine Brücke Sein
Kraj-ESC: .de .il .ee

Czy mocniejszy, nie jestem pewien, na pewno bardziej wyrównany. Patrz±c na listê startow± nie ma w³a¶ciwie kraju, którego ewentualny awans by mnie bardzo mocno zdziwi³. Chcia³bym, ¿eby dzi¶ awansowa³a Islandia, San Marino i Gruzja, za Wêgry i Izrael siê nie obra¿ê. Rumunia niech sobie awansuje, trochê show nie zaszkodzi, a Bu³garia... wola³bym, ¿eby by³a pod kresk± ni¿ nad ni±.

https://4.bp.blogspot.com/-iBk38fCi0s4/XJYUBDe3FII/AAAAAAAAO_s/iBChvhL1Mxsfzzz8b9RoaEVu3dJt6WfnwCLcBGAs/s320/lakemalawi.png

#8 2013-05-16 16:01:34

Daniel

A-Ba-Ni-Bi

A mnie Izrael z czasem przekona³, mam go w zielonym worku. Choæ nie jest to moja ulubiona piosenka tego kraju z XXI wieku, nawet chyba nie ma jej w top 5

Co do Bu³garii - odnoszê wra¿enie, ¿e oni s± bardzo pewni siebie, przez co sobie odpuszczaj±. Nie brzmia³o to najlepiej na próbach. Je¶li tak samo s³abo wypadli wczoraj na próbie generalnej i wypadn± dzisiaj podczas pó³fina³u, to ca³kiem mo¿liwe, ¿e odlec±. Z drugiej strony - sama piosenka wyró¿nia siê na tle stawki i awans jest prawdopodobny. A w finale mo¿e nawet top 10, skoro Ba³kany nie maj± na kogo g³osowaæ

#9 2013-05-16 17:15:50

Antek

Non ho l'eta

Piosenka-ESC: Anabel Conde - Vuelve conmigo
Kraj-ESC: Hiszpania

Dzi¶ kibicujê przede wszystkim San Marino, bo to ich los jest najbardziej niepewny. Poza tym licz± siê dla mnie Grecja i Izrael

#10 2013-05-16 17:54:23

BarthezDezerter

Tu te reconnaîtras

Piosenka-ESC: Kaliopi - Crno i belo

Chcia³bym przede wszystkim awansu Gruzji, Islandii i Bu³garii. Bu³garia mo¿e odpa¶æ, je¶li po³o¿y wykonanie, nawet je¶li piêæ lat temu katastrofalny wykon i pierwsza pozycja nie przeszkodzi³a im w awansie z bardzo obszernego pó³fina³u. Pozosta³e kraje s± mi obojêtne. Chcia³bym bardzo, ¿eby Finlandia powtórzy³a los równie idiotycznej Serbii. By³ym usatysfakcjonowany brakiem awansu Rumunii. Zdziwiê siê, je¶li ostatniego miejsca nie zajmie £otwa.

Ostatnio edytowany przez BarthezDezerter (2013-05-16 17:55:27)

#11 2013-05-16 20:04:52

Weteranka

Fly on the Wings of Love

£ojeju, ³ojeju, zdaje siê, ¿e   w finale nie zobaczymy (mo¿e i dobrze???) i nie us³yszymy...

Ech, Izraelka i jej sukienka...

Maminko Z³ota!!! Tam by³ Plastic Bertrand!!!

#12 2013-05-16 20:52:52

The King

Apres toi

Piosenka-ESC: Let Me Try
Odznaczenie: MODERATOR

DO FINA£U WCHODZ¡:

- WÊGRY

- AZERBEJD¯AN

- GRUZJA

- RUMUNIA

- NORWEGIA

- ISLANDIA

- ARMENIA

- FINLANDIA

- MALTA

- GRECJA

Ostatnio edytowany przez The King (2013-05-16 20:56:50)

#13 2013-05-16 21:32:41

Daniel

A-Ba-Ni-Bi

Nie wiem nawet, co napisaæ

1. Przez moment obawia³em siê, ¿e oni wejd± do fina³u. My¶la³em, ¿e ró¿ne sceniczne zabiegi, takie jak rzucenie siê w publikê, odwróc± uwagê od samej piosenki i ¿e ludzie to kupi±. Cieszê siê, ¿e sta³o siê odwrotnie.

2. Z jednej strony szkoda mi tej piosenki, z drugiej za¶ - to nie by³ udany wystêp. W momencie, kiedy Valentina pierwszy raz zawy³a, odnios³em wra¿enie, ¿e jest ju¿ po wszystkim. Pó¼niej by³o tylko s³abiej - nie nad±¿a³a za melodi± lub za bardzo kombinowa³a z ozdobnikami, co zepsu³o ca³y odbiór. Je¶li chcia³aby my¶leæ o finale, to musia³aby zapi±æ wszystko na ostatni guzik. Idealnie nie by³o, nie by³o nawet poprawnie. Utwór brzmia³ znacznie s³abiej ni¿ w wersji studyjnej. Jestem trochê zdziwiony - rok temu by³a bardziej dynamiczna podczas prezentacji i wokalnie wypad³a znacznie lepiej. Có¿, trudno.

3. Bardzo mi³o, ¿e na Eurowizji pojawi³a siê legenda muzyczna, ale jednocze¶nie jest mi przykro, ¿e tak kiepsko za¶piewa³a swoj± piosenkê. Zlepek "lelelele" i dziwnych okrzyków poprzeplatany z nudn± i wtórn± (ale chocia¿ ³adnie za¶piewan±) czê¶ci± Vlatka. Szanse na awans od pocz±tku by³y minimalne, ale po wystêpie na ¿ywo spad³y do zera. I s³usznie. Nadzieja Ba³kanów zaprzepaszczona

4. Mnie siê ten wystêp ¶rednio podoba³, wiêcej w tym pozerstwa i szczerzenia siê do kamery ni¿ próby zrobienia czego¶ warto¶ciowego. Doceniam jednak piosenkê i w zwi±zku z ni± uwa¿am, ¿e fina³ jest zas³u¿ony.

5. Wystêp godny tej piêknej piosenki. Wiadomo by³o, ¿e przejdzie, choæ chyba ka¿dy z nas gdzie¶ w ¶rodku mia³ nadziejê, ¿e znajdzie siê tu¿ pod kresk±. S³abiutkie i g³upiutkie.

6. Mam nadziejê, ¿e upiorny u¶miech Gianluci nie bêdzie mi siê ¶ni³ dzisiaj w nocy Wokalnie nie by³o to wybitne, a ze sceny zapamiêta³em tylko mimikê twarzy wokalisty. Straszne, ale mo¿na by³o przypuszczaæ, ¿e awansuje do fina³u.

7. Nie wiem, czy "Samo shampioni" przesz³oby do fina³u, bo lu¼na wariacja na temat tej piosenki, któr± zaprezentowano na scenie, nie mia³a nawet minimalnych szans na awans. Zupe³na prowizorka i amatorszczyzna.

8. Mój dzisiejszy faworyt. Klasycznie, bardzo ³adnie i dobrze wokalnie. Brak awansu by³by du¿ym nieporozumieniem. My¶lê, ¿e w finale bêdzie wysoko, chyba ¿e organizatorzy wsadz± go miêdzy Anouk i Alionê Moon. Stawiam, ¿e Islandia znalaz³a siê dzisiaj w pierwszej trójce. W finale liczê na pierwsz± pi±tkê.

9. Dobra, dynamiczna prezentacja, która nie mog³a nie znale¼æ siê w finale. Kiedy zosta³ ostatni motylek, wiadomo by³o, ¿e pokryj± go greckie barwy. I s³usznie.

10. Szkoda mi tego utworu, chyba dobrze wykonanego na ¿ywo, ale takie s± zasady Eurowizji. To, do czego mo¿na siê przyczepiæ, to wizerunek Moran. Sukienka, która zrobi³a z niej sporych rozmiarów morsicê i okulary-kujony nie pasowa³y mi do piosenki - ³adnej, zas³uguj±cej na fina³.

11. Nie pamiêtam zbytnio tego wystêpu, samej piosenki te¿ nie, ale z dwóch rockowych utworów zdecydowanie wolê ten albañski. Dziwny ten awans.

12. Ja siê wkrêci³em w ten klimat i przyznam szczerze, ¿e mocno trzyma³em kciuki za Wêgrów To by³o takie dziwaczne, oderwane od rzeczywisto¶ci i "inne", ¿e nie mog³o byæ inaczej

13. G³êboko wierzy³em, ¿e faworyzowanie tego potworka przez fanów Eurowizji jest na wyrost, niestety pomyli³em siê. Dla mnie zbyt ciê¿kie, przez to bardzo mêcz±ce i nieciekawe. Awans niezas³u¿ony.

14. Nie by³ to mo¿e jaki¶ silny faworyt, ale my¶la³em, ¿e odmienno¶æ utworu od innych i pozycja startowa zadzia³aj±. Nie uda³o siê - i ani mnie to nie grzeje, ani nie ziêbi.

15. Utrzymujê swoj± opiniê na temat tego utworu, jednak przyznam, ¿e wokalnie mnie zaciekawili. Awans by³ mi obojêtny.

16. Nie mog³o byæ inaczej. Przez ca³y wystêp dr¿a³em o najstarszego cz³onka zespo³u, bo wygl±da³ tak, jakby nie czu³ siê najlepiej.

17. ...

Ostatnio edytowany przez Daniel (2013-05-16 21:35:30)

#14 2013-05-16 22:19:10

BarthezDezerter

Tu te reconnaîtras

Tak jak z wtorkowego pó³fina³u by³em w gruncie rzeczy zadowolony, z tych nawet nieprzewidywalnych wyników, tak dzisiaj - zgaga. Pó³fina³ dla mnie w ogóle gorszy, mniej ciekawy, je¶li chodzi o piosenki. Co do finalistów, to dzisiejsi nieprzewidywani szczê¶liwcy mi siê kompletnie nie podobaj±, a i niektórzy typowani budz± emocje raczej negatywne.

Wêgry - ja bym ich do fina³u nie wpu¶ci³. Ta piosenka ma jak±¶ magiê w sobie, jest jaka¶ inna, ma co¶, co ostatnio modnie okre¶lane jest jako "alternatywne". Ale w³a¶nie moim zdaniem kompletnie nie by³o tutaj tego widaæ, s³ychaæ ani czuæ. Pobujali siê, pogibali siê i ju¿. To w³a¶nie wcale nie by³o tak "inne" jak mia³o byæ w zamierzeniu. Nie wzruszy³o mnie.
Azerbejd¿an - finalista przewidywalny i niebudz±cy raczej zastrze¿eñ. Na tle fina³owej stawki prezentuje siê przyzwoicie. A wokalista wydaje siê ponadto bardzo sympatyczny. Nie chcia³bym jednak, ¿eby w sobotê w glorii chwa³y wkracza³ na scenê po nagrodê.
Gruzja - moi faworyci w bardzo ³adnej piosence. Dzisiaj troszkê jednak mnie... no nie, mo¿e nie zawiedli. Ale spodziewa³em siê jakiego¶ wiêkszego "wow" przy tej prezentacji. Wokali¶ci momentami sprawiali wra¿enie takich... zmêczonych? Trzymam jednak kciuki w finale.
Rumunia - tê sukniê powinna za³o¿yæ Moran Mazor. Nie ma to jak ch³op w kiecce piej±cy jak baba. Nie znoszê tego i po stokroæ powtórzê, ¿e nie znoszê. Pan z takim g³osem i tak dramatyczn± mimik± do piosenki w rytmie disco polo zawsze bêdzie ¶mieszny i tyle. Jeden z tych wystêpów, które wstydzi³bym siê pokazaæ znajomym niewtajemniczonym w Konkurs. Finalista przewidywalny, ale i tak na jego miejsce powinien trafiæ kto¶ inny. PS. Wola³em pupê ¶licznej Rumunki w sympatycznej piosence rok temu, przepraszam, dobranoc.
Norwegia - có¿ za paskudne wykonanie. Pani ma okropniasty g³os, a piosenka nadal mi siê nie podoba. Zauwa¿y³em, ¿e zosta³a mniej optymistycznie przyjêta przez szwedzk± publiczno¶æ ni¿ Dunka. I mam nadziejê, ¿e nie pokona Emmelie w sobotê. Paskudztwo.
Islandia - schludnie, ³adnie. Wolê tak± klasykê, ni¿ si³owanie siê z alternatyw±, z którego nic nie wychodzi. Chcia³bym, ¿eby by³ wysoko.
Armenia - finalista chyba najbardziej wybuczany po og³oszeniu i w sumie to chyba nie dziwne? 2011 rok pokaza³, ¿e ten kraj niekoniecznie ze wszystkim musi wej¶æ do fina³u, wiêc spodziewa³em siê, ¿e w tym roku równie¿ wyczytany nie bêdzie. W finale przerwa na toaletê bêdzie.
Finlandia - wystêp niestety dopracowany w taki sposób, który siê sprzeda³. I mo¿e siê sprzedaæ w finale. Paskudne to by³o, przesad± i debilizmem przerastaj±ce wtorkow± Serbiê, choæ poziom zasadniczo ten sam. Poca³unek z chórzystk± ewidentnie pod publiczkê, ¿eby wzbudziæ jakie¶ tam kontrowersje, ¿eby "gadali". Ale czy to aby jeszcze wzbudza kontrowersje? Pani na si³ê chce byæ wyrazista, tylko jej nie wychodzi.
Malta - my¶la³em, ¿e tym razem im siê nie uda. Nieod¿a³owana Thea Garrett przegra³a z byle kim, a tu nagle w ostatnich dwóch latach Malta w tak ³atwy i banalny sposób do fina³u awansuje. Facet z parali¿em twarzy, wygl±daj±cy chyba jeszcze bardziej przera¿aj±co ni¿ upiór z Rumunii. Piosenka przedstawiona usypiaj±co, co te¿ chyba zamiarem nie by³o. W finale zamknie stawkê, nie mam co do tego w±tpliwo¶ci.
Grecja - co do tego awansu mam bardzo pozytywne odczucia i kiedy ostatni motylek by³ grecki, by³em zadowolony. Zdo³ali mnie szczerze rozbawiæ. Mog± zebraæ ba³kañskie g³osy w sobotê i byæ wysoko. I dobrze.

Ostatnio edytowany przez BarthezDezerter (2013-05-16 22:49:41)

#15 2013-05-16 22:47:08

BarthezDezerter

Tu te reconnaîtras

Odrzuceni:
£otwa - bardzo fajnie ³apali kontakt z publiczno¶ci±. I tyle w zasadzie. Piosenka za s³aba na cokolwiek. A pozycja startowa, która pogrzeba³a sporo lepsz± Austriê, im pomóc przecie¿ nie mog³a.
San Marino - zaskakuj±cy zawód. Valentina, która w swojej zesz³orocznej g³upiutkiej piosence by³a tak swobodna, niestremowana, wyluzowana, dzi¶ - sztywna, niepotrafi±ca ukryæ zdenerwowania i sprostaæ wokalnie. Spore oczekiwania j± przeros³y? Ponadto w tym wystêpie szczyt beznadziei osi±gnê³a praca kamer i "praca" publiczno¶ci. ¯adna reprezentacja na scenie nie by³a chyba w tym roku tak zas³oniêta przez powiewaj±ce flagi jak w³a¶nie San Marino. W trakcie wystêpu Monetty zaczê³o mi to bardzo przeszkadzaæ.
Macedonia - có¿, krwista czerwieñ cygañskiej sukni by³a ostatni± krwi± dobitych Jugos³owian. Choæ muszê przyznaæ, ¿e wyci¶niêto z tego utworu chyba najwiêcej, ile siê da³o. Bardzo fajnie wypad³ Lozano. Redzepova te¿ nie ma siê o co martwiæ, bo zawsze mo¿e dorobiæ jako ¦wiêty Miko³aj. Tylko niech kolêd nie ¶piewa.
Bu³garia - widocznie czas bêbnów min±³. Smutno mi trochê, lubiê bardzo ten utwór, ale pani Elitsa nie radzi sobie wokalnie. Inna sprawa, ¿e w 2007 roku te¿ sobie nie radzi³a, a jednak siê uda³o przej¶æ trudny pó³fina³ i awansowaæ z pierwszej pozycji, a potem odnie¶æ sukces w finale. Wysz³o jak wysz³o, ale wolê ich ni¿ Maltê czy Armeniê.
Izrael - tego wystêpu te¿ autentycznie mi szkoda. Bardzo ³adna ballada, bardzo ³adnie wykonana. Tu te¿ nie widzê przewagi Armenii, Malty, Wêgier. Wystêp te¿ w gruncie rzeczy ³adny, chocia¿ wizerunku panny Mazor czepiam siê w dalszym ci±gu. M³ode dziewczê cierpi±ce na "syndrom Kavanagh", stara-malutka. Fryz dziwaczny, musztardówy na oczach i sukienka ukazuj±ca wszelkie niedostatki figury, zw³aszcza, gdy kamera pokazywa³a j± od ty³u. Mimo to zas³ugiwa³a na awans. I to bardzo.
Albania - nic mnie tu nie ruszy³o i w sumie gdyby wesz³a Albania a nie Armenia, by³oby mi obojêtne. Nie jestem zaskoczony, ¿e nie ma ich w finale.
Szwajcaria - polubi³em ostatnio tê piosenkê. W gruncie rzeczy mi³y utwór i chyba tyle mogê powiedzieæ. Co mnie dotknê³o? Otó¿ jestem ze wzglêdów osobistych bardzo wyczulony na problemy ludzi starszych. By³o mi ¿al staruszka, którego postawili na scenie jak kukie³kê, ro¶linkê, który nie ¶piewa³, nie udawa³ nawet, ¿e gra i generalnie nie bardzo wiedzia³, jak siê tam odnale¼æ. Kto wie, mo¿e sam chcia³, mo¿e takie by³o jego marzenie, ¿eby tam jechaæ i byæ z nimi... Je¶li takowe marzenie mia³ i spe³ni³ - wspaniale. Jednak wygl±da³o to do¶æ smutno.

I tyle. Plusy koncertu w zasadzie takie jak we wtorek - nieprzegadany, prowadz±cej jest nadal odpowiednio ma³o, nie prowadzi zbêdnych dyskusji, bo nie ma z kim. Nie ma d³u¿yzn. No i polski akcent w czê¶ci historycznej, taki niesztampowy, bo Jusi raczej nie pokazuj± we wspominkach Do soboty. Czekamy na zwyciêzcê.

Ostatnio edytowany przez BarthezDezerter (2013-05-16 22:51:26)

#16 2013-05-17 18:07:30

SiM

Take Me to Your Heaven

Piosenka-ESC: Ein Lied Kann Eine Brücke Sein
Kraj-ESC: .de .il .ee

BBC Eurovision wczoraj na Twitterze w czasie pó³fina³owych wystêpów:
Finlandia: "She's from the smallest populated town in Finland. It was the largest til she started singing. Ho ho."
"Ona jest z najmniej zaludnionego miasta w Finlandii. By³o wiêksze dopóki nie zaczê³a ¶piewaæ"
Grecja: "Greek ska. Taramskalata? Skatziki? Um…no, I'm out."
Norwegia: "I'm on a diet, thanks."
Gruzja: "Anyone know if alcohol is still free?"
Zw³aszcza uwaga do Finki i Norwe¿ki celna

https://4.bp.blogspot.com/-iBk38fCi0s4/XJYUBDe3FII/AAAAAAAAO_s/iBChvhL1Mxsfzzz8b9RoaEVu3dJt6WfnwCLcBGAs/s320/lakemalawi.png

#17 2013-05-18 23:23:35

Weteranka

Fly on the Wings of Love

Wyniki
http://www.eurovision.tv/page/history/b … event=1793
1. Azerbejd¿an
...
10. Gruzja

|| CHATBOX || ESC Emotikony || Przeszukaj forum || EUROWIZJANIE || Facebook || Blog-Czat || ESComedy

Amar pelos dois | Heroes | Rise Like a Phoenix | Only Teardrops | Euphoria | Running Scared | Satellite | Fairytale | Believe | Molitva | Hard Rock Hallelujah | My Number One | Wild Dances | Everyway That I Can | I Wanna | Everybody | Fly on the Wings of Love

Eurowizja | Eurovision | Eurowizjanie | ESC | Oslo | Düsseldorf | Baku | Malmö | Kopenhaga | Wiedeñ | Sztokholm | Lizbona

Stopka forum

RSS