Merci, Cherie
W£OCHY 2020
Diodato
"Fai rumore"
Muzyka: Antonio Diodato, Edwyn Roberts
S³owa: Antonio Diodato, Edwyn Roberts
Wersja studyjna: https://youtu.be/tPv9ZPXmFWU
Antonio Diodato (30.08.1981).
Fai rumore
(Make noise)
Sai che cosa penso
Che non dovrei pensare
Che se poi penso sono un animale
E se ti penso tu sei un’anima
Ma forse è questo temporale
Che mi porta da te
E lo so non dovrei farmi trovare
Senza un ombrello anche se
Ho capito che
Per quanto io fugga
Torno sempre a te
Che fai rumore qui
E non lo so se mi fa bene
Se il tuo rumore mi conviene
Ma fai rumore, sì
Che non lo posso sopportare
Questo silenzio innaturale
Tra me e te
E me ne vado in giro senza parlare
Senza un posto a cui arrivare
Consumo le mie scarpe
E forse le mie scarpe
Sanno bene dove andare
Che mi ritrovo negli stessi posti
Proprio quei posti che dovevo evitare
E faccio finta di non ricordare
E faccio finta di dimenticare
Ma capisco che
Per quanto io fugga
Torno sempre a te
Che fai rumore qui
E non lo so se mi fa bene
Se il tuo rumore mi conviene
Ma fai rumore, sì
Tra me e te
Ma fai rumore, sì
E non ne voglio fare a meno oramai
Di quel bellissimo rumore che fai
Ostatnio edytowany przez Sikorka (2020-03-09 10:20:25)
Merci, Cherie
W³ochy pozosta³y wierne swojej historii i od powrotu, w przeciwieñstwie do Izraela, Francji czy nawet Niemiec, nawet maj±c s³absz± piosenkê ka¿dego roku bij± na g³owê wiêkszo¶æ stawki. Wyj±tkiem mo¿e byæ ¶mierdz±cy i odra¿aj±cy koncept z 2018, ale i wtedy uda³o siê W³ochom to, co nie uda³o Francuzom. By³o wiêcej wpadek scenicznych, mniej kompozycyjnych, jednak ich si³a jest zauwa¿alna i co najwa¿niejsze: ludzie ich lubi±, ludzie na nich g³osuj±, ludzie ich doceniaj±. Gdyby nie m.in. W³osi, moja pok³ady wyrozumia³o¶ci dla Eurowizji, które s± na skraju wyczerpania, by siê skoñczy³y. 'Fai rumore' mo¿e nie jest porywaj±ce po pierwszym przes³uchaniu, ale z powa¿niejszych piosenek mo¿e konkurowaæ tylko z 'Répondez-moi' (szwajcarsk±, nie francusk± piosenk±, jak niby powinno byæ).
Fly on the Wings of Love
Mimo i¿ nie jestem wielk± fank± od czasu ich powrotu, chocia¿ mieli kilka wej¶æ, którymi stworzyli now±, wspania³± historiê Eurowizji XXI wieku, to trudno siê nie zgodziæ... Sanremo z roku na rok jest coraz s³abe, a i tak wyciskaj± z niego, ile tylko mog± - trójkolorowi mog± wiele i nieraz to pokali i zapewne jeszcze nieraz to us³yszmy. Nie ca³kiem kupujê ich tegoroczn± propozycjê, lecz nie sposób nie wspieraæ - licz±c po cichu na stonowany, klasyczny wystêp - czego chcieæ wiêcej, czy w ogóle mo¿emy chcieæ wiêcej dzisiaj...?
Un premier amour
Szwajcaria ma przepiêkn± piosenkê, najlepsz± w tym roku, ale nie wierzê w jej sukces, a nawet martwiê siê o awans do fina³u Ja te¿ czasami nie rozumiem, co g³osuj±cy widz± we w³oskich wystêpach, ale W³ochy maj± realn± szansê na wysokie miejsce i wygran± i dlatego trzymam kciuki z ca³ej si³y za Fai rumore! Gdyby w tym roku Diodato uda³o siê pokonaæ Mamu¶ki, Kleopatry, plastiki i inne odpadki, to by³bym najszczê¶liwszym cz³owiekiem na ¶wiecie przez jeden wieczór